Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Dramatik i kubik i Svenskt Travderby

Favoriterna försvann. Svante och Erik vann. Det blev Svante Båths uträknade Attraversiamo som på söndagen stod som segrare i en mycket dramatisk upplaga av Svenskt Travderby på Jägersro. – Det är klart att två av konkurrenterna försvann men det här en otrolig häst som faktiskt vinner utan att vara på topp också, sa kusken Erik Adielsson segern värd fyra miljoner kronor.


Förhandsspekulationer och kvalificeringar är en sak. Alla matcher ska spelas och alla lopp ska köras. Den gamla "sportsanningen" passar utomordentligt väl in på Svenskt Travderby 2019 på Jägersro. Finalen i det största unghästloppet hade allt av dramatik, kämpainsatser och både tur och otur.

Attraversiamo och Erik Adielsson mer eller mindre bjöds på ledningen efter 600 meter och kunde sedan spåra loppet till mål för de lyckliga ägarna i Caracolas AB.

En häst som var femma i kriteriet i fjol och vann en E3-final och höjts till skyarna av Erik Adielsson som rört om med sina uttalanden om att Attraversiamo kan vara den bäste han suttit bakom.

Efter Inti Bokos galopp på väg mot ledningen i den första kurvan och kort efter en galopp även för jättefavoriten Campo Bahia såg väldigt bra ut för duon Svante Båth och Erik Adielsson. Attraversiamo behövde bara visa 1.14,0 första 1 000 meterna och kunde hålla undan knappt efter en spännande duell med Ferrari Sisu och Marc Elias sista 500 meterna.

– Han tävlade inte på topp i dag. Då är man bra om man vinner Derbyt utan att vara på topp! Joke Face och Conlight Ås är hästarna jag vunnit derbyt med tidigare men den här låg mig varmt om hjärtat redan innan derbyt och därför är jag så otroligt glad att han fick lyckas i dag, sa Erik Adielsson om sin tredje seger i travets blå band.

Hyllade skötaren

Svante Båth vann Derbyt för tredje gången han också och var synbart darrig när han fick dra på sig den gula kavajen framme vid segerpodiet.

Något har stört Attraversiamo som inte hittat formen. Båth menar att Linda Weman som skött hästen sedan tvååringssäsongen har en stor del i segern.

– Det har krävts bollkänsla med hästen som inte varit på topp i de tre senaste starterna faktiskt och vi har fått köra på hur hästen känts och låtit honom bestämma, sade Svante Båth, som tidigare vunnit derbyt med Poochai 2014 och 2015 med Conlight Ås.

Urtapper Derbytvåa

Storfavoriten Campo Bahia galopperade bort sig, forcerades till dödspositionen av Conrad Lugauer 950 meter från mål men var en slagen häst kort senare. Det blev i stället Lugauers son Marc Elias som fick rädda stallet med en snygg andraplats i derbyt tillsammans med Ferrari Sisu. En urstark prestation som kan ha slutat med seger om inte Marc Elias tvingats runda Campo Bahia på den sista bortre långsidan.

– Om det varit tio meter till hade vi slagit Adielssons häst. Han svarade för en otrolig prestation sa Marc Elias.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerad den 1 september 2019. kundtjanst@travsport.se