Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild

Hammerdals Travklubb fyller 100

Östersund, Wången och Hoting är kända kort på travkartan. I samma område ligger Hammerdal och där finns Hammerdals Travklubb, som är en av Sveriges äldsta travklubbar. Nu i år fyller de 100 år.


Starten för Hammerdals Travklubb skedde redan 1919 (åtta år före Solvalla invigdes) och klubben har styrelseprotokoll från allra första början bevarade. Åren går och senare i höst ska man fira sin 100:e födelsedag.

Hammerdal Travklubb är en pigg 100-åring. Visserligen har man få medlemmar, men verksamheten på och runt träningsbanan är intensiv. Det är alltid någon nere på den 970 meter långa träningsbanan och just tränar. Och nu bygger man ett stall, vid banan.

A-tränaren Jan-Olof Johansson är verksam i Hammerdal. I början på 2000-talet reste han runt och vann lopp på många banor med Pleasant Winner. 2002 vann man fyra lopp på Solvalla, men man segerdefilerade också på Östersund, Skellefteå, Hoting, Dannero och Hagmyren. Just 2002 vann ekipaget 11 segrar tillsammans och nog kan man säga att de satte Hammerdal på kartan, då de syntes i TV på lördagarna. Nu för tiden reser Jan-Olof lite mindre. Årets sex segrar har tagit på banan i Östersund och på Hoting. Men Jan-Olof sitter också i styrelsen för Hammerdals Travklubb.

Hammerdal som tillhör Strömsunds kommun i Jämtland är ingen stor ort, men många som bor där gillar hästar och trav. Förr kördes det istrav på Hammerdalssjön. Kanske inte så konstigt, då man hade nära till hästen via skogen.

Närheten till hästen hoppas Hammerdals Travklubb ska leva länge i bygden. Därför är man mycket glada över att man redan nu har ett bra och nära samarbete med nya travskolan som Jennifer Hansson – Stall Unik - nyligen startat upp. Och på så vis kan man locka personer till sina aktiviteter i alla åldrar (2 - 65 plus).

– Det är roligt att se den entusiasm som finns kring att lära sig mer om travet och detta är bara början där vi ska bygga upp ett stort intresse i området för travsporten och för folk i alla åldrar säger Henrik Johansson, som också sitter med i styrelsen.

– Just nu jobbar vi med flera aktiviteter och vårt mål är gemenskapen och att vi ska ha roligt tillsammans fortsätter Henrik.

Vid en aktivitet tidigare i år nere på travbanan kunde man låta nya ansikten testa på monté, ponnykörning och fått se banjobb.

– En kul dag där vi förhoppningsvis fick fler att bli intresserade av sporten avslutar Henrik.

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se

Publicerad tisdag 3 september 2019. kundtjanst@travsport.se