Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild

Många från Europa reser till storlopp i USA

Om du åker ca 30 minuter norrut från Central Park i New York, så hamnar du på halvmile-banan Yonkers Raceway där ”VM-loppet” med 1 000 000 dollar totalt i prispengar körs lördagen den 12 oktober. Loppet har körts till och från sedan 1959 då Jamin vann. Efter ett uppehåll 1996-2014 kör man nu för femte året i rad.


Fem hingstar/valacker från Europa

Titelförsvarare är Cruzado dela Noche (Sverige) som ifjol för Brian Sears vann över 2 011 meter på 11,9am. Han startar i år också. Stall Courants springare tränas av Marcus Melander (bilden). Han vann A J Cutler på Meadowlands i maj. I John Cashman Memorial (som förr hette Nat Ray Trot) på Meadowlands i augusti var han femma på 08,7ak. Senaste starten var 24 augusti då Muscle Massive-sonen var sexa i Maple Leaf Trot.

Senaste häst som bjudits in är Norton Commander (Tyskland). Han är uppfödd och ägd i Tyskland men tränas på Jägersro av Conrad Lugauer. Han har tävlat bra här i Sverige, men också vunnit på Vincennes i juni på 10,9am.

Norge kommer med Lionel, som haft ojämn form i år. Hästen kan blixtra till som i Årjäng i somras, där han var trea på 09,6ak. Han ser också ut att trivas på Yonkers där han för ägaren Göran Antonsen var tvåa ifjol.

En annan som var med ifjol och som även ska vara med i år är Danmarks Slide So Easy. Flemming Jensens häst hade fyra raka innan han åkte på pumpen mot Pastore Bob i Ålborg senast. Senast vi såg han i Sverige var i Kalmar under midsommar då han vann Kalmarsundspokalen på 10,3ak.

Från Italien kommer Zacon Gio som är mest känd för att tidigare i år ha vunnit Grand Premio d’Europa före Face Time Bourbon.

Tre toppston

Atlanta (USA) är ett sto (har i Stefan Balazsi en svensk uppfödare) som vann The Hambletonian på Meadowlands ifjol. I år inledde hon strålande med sex segrar på sju starter. Världsrekord på 07,9 finns också på årets meritlista. Är normalt med där framme i alla lopp oavsett motstånd.

Bahia Quesnot (Frankrike) är också ett sto. Hon har varit flitig gäst i Sverige och i Norge i år. Först var hon trea i Olympiatravet innan det blev seger i Algots Scotts Minne (Gulddivisionen). Båda starterna på Åby. Hon var också tvåa i Oslo Grand Prix och samma placering blev det i EM för ston på Solvalla. I Frankrike har det blivit ett andrapris i Prix de Belgique, hon var också trea i Grand Criterium de Vitesse i Nice. Färskaste meriten är andrapriset i Trotting Masters-finalen på Vincennes.

Sto-EM på Solvalla vanns av Uza Josselyn (Schweiz). En märr som för Erik Adielsson lyckades bra med i några starter i Sverige i år. Förutom segern i EM så vann hon Årjängs Stora Sprinterlopp på 09,3ak. I Frankrike har hon i år varit tvåa i Prix de France och tvåa i Prix de l’Atlantique.

Topptravare från Nordamerika

Guardian Angel Ås (USA) är Anette Lorentzons topptravare som haft ett mycket starkt 2019, då han på årets tolv starter vunnit sju. En av segrarna tog han i Maple Leaf Trot (300 000 C$ i första pris), där han slog Atlanta. Båda fick 08,9ak. Senast var han trea den 20 september på Harrah’s Hossier Park i The Caesars Trotting Classic. I år han han tjänat 665 000 dollar.

Marion Marauder (Kanada) har också vunnit The Hambletonian (2016) och var tvåa i VM 2017. Muscle Hill-sonen har en enorm meritlista men 2019 har det varit trögt på tävlingsbanorna. Han var trea i Maple Leaf Trot och senast var han klart slagen av Guadian Angel Ås som åtta i Caesars Trotting Classic. Ser ut att vara på retur.

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se

Publicerad tisdag 24 september 2019. kundtjanst@travsport.se