Foto: Svensk Travsport

Ponnykampen presenteras av Agria avgjord

Söndagen den 15 september gjorde Ponnykampen presenteras av Agria säsongens allra sista anhalt. Platsen för finalen var Romme travbana utanför Borlänge och målet var att kora årets vinnare av tävlingen som både innehåller test i kunskap och löpkörning. Lagen som skulle göra upp om totalsegern var från hela Sverige - Kalmar, Årjäng, Sundbyholm, Rättvik och Skellefteå. När alla tävlingar var klara stod Rättvik som totalsegrare.


Finalister Ponnykampen 2019.jpg

Klockan tio på söndagsförmiddagen samlades alla lagen och startade finaldagen med lite mellanmål och information. Spänningen hängde tydligt i luften och det var nog inte bara en eller två nervösa deltagare som gjorde sig redo för dagens första tävlingsmoment, kunskapsdel ett för åldrarna 14–18. Under drygt en timme svarade fyra deltagare från vart och ett av de fem lagen på frågor som handlade om allt från tävlingsregler till hur hästens kropp fungerar.

När den första av två kunskapsdelar var avklarad väntade lunch för lagen och ponnyerna som skulle delta i det första finalloppet började värma upp på travbanan utanför restaurangfönstret. Under lunchpausen, mellan kunskapsdel ett och det första av två lopp, var det många av lagen som slipade på sina hejaramsor.

I tävlingen ingår förutom två kunskapsdelar också två ponnylopp. Ett för kategori A och ett för kategori B. När det drog ihop sig till defilering i det första loppet gjorde sig, förutom de tävlande också, lagen redo att tillsammans med sina ekipage visa upp sig för publiken. Pirater, enhörningar, prinsessor och snögubbar dansade fram över gruset. Och längsta stråt i loppet, det drog Sundbyholmsekipaget X-man och Nellie Gradling som segrade med många längder. På andra plats travade Gosan II och Emmi Andersen in före trean Moltas och Evelina Göransson.

Det andra finalloppet för dagen var ett lopp för kategori B-ponnyer. Loppet, som vanns av Rättviksekipaget Solos Xtra och Elvira Klingvall Larsson, var en spännande historia från start till mål. In på upploppsrakan kom sedan fyra hästar i bredd och det var med liten marginal Solos Xtra tog hem segern före Talang II som kördes av Alvin Bjurman. Tredjeplatsen tog Notarie och Malin Olsson-Blom med sig hem till Rättvik.

Det var spännande ända in i finalens allra sista tävlingsmoment, den andra kunskapsdelen. Nu var det de lite yngre deltagarna, mellan åtta och 13 år, som fick axla rollen och svara på hela 18 frågor om hästar och travsport. De fyra utvalda deltagarna från varje utav de fem lagen tänkte så det knakade. De svarade på korta och långa frågor, riktiga kluringar och lite enklare frågor, frågor om hästens hem och till och vad kunde egentligen ett vitt block av natriumklorid vara?

När alla fyra delmoment var avklarade väntade en kort paus för resultatsammanställning innan lagen återigen samlades. Det var inte många poäng som skiljde något av lagen från varandra, precis som sig bör i en final. Med en liten marginal knep laget från Rättvik segern och tvåa kom Skellefteå. Tredjeplatsen gick till Sundbyholm, fjärdeplaceringen till Kalmar och femma kom Årjäng.

Molly Eriksson
molly.eriksson@travsport.se