Foto: Maria Holmén, TR Bild

Power vann Kriteriet efter minnesvärd urladdning

Raffel, rävspel och en heroisk vinnare. Power tog hem Svenskt Trav-Kriterium efter ett genidrag från sin kusk. – Det är magiskt, sade Robert Bergh efter triumfen värd fyra miljoner kronor.


Aldrig har det körts så snabbt över en upploppsraka i Svenskt Trav-Kriterium. Men det var två kilometer kvar till mål. Duellen mellan Upset Face och Power torde gå till travhistorien som en av de häftigaste 200-metersruscher som utspelat sig på en svensk travbana.

Det började med att storfavoriten Aetos Kronos galopperade bakom startbilen. Därpå dök nästan ospelade Usain Töll till ledningen. Närmast bakom följde Adrian Kolgjini och Upset Face som såg ut att få en behaglig väg till ledningen. Då visade Robert Bergh att han fortfarande är unghästloppens mästare i sulkyn.

För 16 år sedan snodde han segerchecken genom att kuppa sig till ledningen med Tsar d’Inverne i Svenskt Trav-Derby. Då var Adrian Kolgjini tio år gammal. På söndagen gjorde Bergh samma sak då han skickade iväg Power ut ur första sväng.

– Jag såg att Adrian skulle få överta, men han tittade inte åt höger, så jag tänkte att han måste få en överraskning, förklarade Bergh det drag som gjorde att upploppsrakan travades i vansinnes-, eller närmare bestämt 1.03-tempo.

Det var nämligen vad som krävdes för att Power skulle övermanna Upset Face, vars kusk gjorde sitt bästa för att svara, men inte hade tillräckligt snabb häst.

"Han är en mästare"
Väl i front fanns det inget som kunde stoppa Power den här dagen. Även om mjölksyran gjorde sig påmind över upploppet så fanns moral och styrka att stå emot smygkörde superskrällen Brother Bill, som var nära att ge Timo Nurmos sin tredje raka kriterietriumf.

– Även om det var en hård speed i 300 meter så kändes det ganska bekvämt. Det gällde bara att lägga honom i ett skönt tempo. Efter ett varv kom vi ner i puls, både jag och Power, förklarade Robert Bergh som vann tre upplagor av landets största treåringslopp mellan 1996 och 2000, men inte nått dit sedan dess.

– Det var 19 år sedan, det tog ett tag, men är fantastiskt roligt. Man kan vinna på många sätt, men att ha en sådan häst som är lite extra och få vinna ett så stort lopp med honom, det är magiskt, sade Bergh medan ägaren Svante Stockselius fyllde i:

– Det är en sådan nervpress hela veckan, så bara släpper det. Jag är så glad, glad för uppfödaren och glad för Robert som är Sveriges bästa tränare och Sveriges bästa driver. När han började köra så tänkte jag "vad håller han på med". Men sedan förstod jag. Han är en mästare.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerad måndag 30 september 2019. kundtjanst@travsport.se