Foto: TR Bild/privat

Rebecca, Oskar, Niclas och Wiktor årets Stig H-stipendiater

En segrade nyligen i årets mest prestigefyllda lopp för lärlingar, en annan har vunnit både V75-lopp och Stig H Akademiens lopp, den tredje dominerade finaldagen av lärlingsserien och den fjärde segrade i Svenskt Kallblodskriterium. Förutom idel lovord från arbetsgivare och kollegor, har årets Stig H-stipendiater visat sig vara en minst sagt kapabel kvartett även på travbanan.


Stig H Johansson hyllar själv sina nya stipendiater i Solvallas vinnarcirkel och det sker under Kriteriesöndagen efter lärlingsloppet inom V75.

- Det var som vanligt flera kvalificerade som sökte, och i år var det så jämnt att vi valde fyra stipendiater. Jag hoppas och tror att utbildningsstipendiet kan ge dem en kick på resan mot en professionell tränarkarriär, det har i alla fall sett ut så historiskt sett, säger Stig H Johansson.

Brett utbildningsprogram väntar

Stipendiet består av ett brett utbildningsprogram under 2020. Att vara travtränare är också att vara företagsledare med alla de roller det innebär, som till exempel marknadsföring, PR, kundvård, ekonomi och arbetsledning.

Rebecca Dahlén arbetar hos Solvalla-tränaren Dennis Palmqvist och har länge haft som uttalat mål att bli proffstränare. Hon har visat imponerande siffror och tog hem prestigefyllda Lars Lindbergs Minne i år med Visa As.

- Den är den penningmässigt största segern, men känslomässigt är V75-segern när Minnestads El Paso slog svenskt rekord störst, han är ju min ögonsten. Jag ser verkligen fram emot utbildningsstipendiet, säger Rebecca.

Oskar Florhed har varit ”second trainer” för Åke Svanstedt i USA och numera har han samma roll när han sköter Robert Berghs filial utanför Bergsåker.

- Det känns jättekul att få Stig H-stipendiet, verkligen en hedrande utmärkelse. Jag har inte varit hos så många travtränare, men två av de bästa. V75-segern med Sanda Love i maj var stor, men den största segern tycker jag var när jag vann Stig H-akademiens lopp med Niller.

Niclas Hammarström har nyligen bytt ut starthästarna mot en kull ettåringar hos Svante Båth.

- Det känns väldigt hedrande att få stipendiet. Det är en mycket bra grund att ha när man ska bli proffstränare, och ger en chansen att lära sig sånt man normalt inte får träna på. Roligast hittills är lärlingsfinalen på Gävle där jag kom in sent, så trots att jag vann båda försöken fick jag inte välja häst först i finalen men vann ändå. Det är svårslaget när man lyckas vinna tre av tre möjliga, säger Niclas.

Längst på vägen till att bli egen tränare har Wiktor Kylin-Blom kommit. Han är redan antagen till årets tränarkurs men kommer att fortsätta arbeta och utvecklas hos Jan-Olov Persson ett tag till. Det är inte många som kan skriva Kriterie-vinnare på sitt CV, men det ordnade Wiktor med familjens Bäcklös Uriel i augusti.

- Det här är väl ett av de bästa stipendier man kan få. Jätteroligt, det kommer att ge oss chansen att utvecklas ännu mer, säger Wiktor Kylin-Blom.

Här är listan på alla Stig H-stipendiater

1996: Kajsa Frick, Fredrik Linder
1997: Linda Hedin, Leif Eriksson
1998: Charlotta B Svensson, Fredrik M Persson
1999: Linda Artursson, Peter Ådefors
2000: Catrin Fajersson, Jens Eriksson
2001: Olle Alsén, Fredrik Söderberg
2002: Elin Gustavsson, Per Linderoth, Stefan Persson, Sofie Svedin
2003: Anette Lorentzon, Oskar Svanberg
2004: Richard Jansson, Jesper Svensson
2005: Daniel Redén, Claes Sjöström
2006: Johnny B Karlsson, Johan Untersteiner
2007: Anna Rönning, Sarah Swahn
2008: André Eklundh, Björn Karlsson
2009: Michael Lönborg, Jenni H Åsberg
2010: Jennifer Tillman, Admir Zukanovic
2011: Anna Isabelle Karlsson, Joakim Sandkvist
2012: Sandra Eriksson, Marcus Melander
2013: Magdalena Eriksson, Mattias Djuse, Oskar J Andersson
2014: Oskar Kylin-Blom, Preben Sövik
2015: Fredrik Berg, Marcus Schön
2016: Mads H Nielsen, Paula Pettersson, Petter Karlsson
2017: Kevin Oscarsson, Evelina Månsson, Anders Eriksson
2018: Emilia Leo, Henriette Larsen, Jenny Björk
2019: Rebecca Dahlén, Oskar Florhed, Niclas Hammarström, Wiktor Kylin-Blom

Pressinformation från Svensk Travsport och Stig H-akademien

Publicerad tisdag 24 september 2019. kundtjanst@travsport.se