Foto: Maria Holmén, TR Bild

Sto-SM till Minelli och unge Djuse

Östersundsamatören Anders Hafstads Minelli var starkast i Sto-SM för kallblod på lördagen och upprepade därmed modern Karmines seger från 2005. I sulkyn satt kuskkometen Magnus A Djuse.


Åttaåriga Minelli vann SM för kallblodiga ston i Bollnäs på lördagen. 250 000 kronor var förstapriset i loppet. Kusken Magnus A Djuse hittade fjärdeparet utvändigt från bakspåret med tredjehandsfavoriten och fick betrodda Alfie framför sig när spurten drogs upp på den sista bortre långsidan. Över upploppet ryckte Lars-Erik Karlsson undan med Alfie och loppet stod länge och vägde. Magnus A Djuse hade dock händelserna under kontroll och hann fram i de sista stegen med Minelli. Segertiden skrev till en halv längd och tiden i mål var 1.24,0 över 2 140 meter, auto. Anders Hafstad från Brunflo i Östersund tränar och har fött upp vinnaren tillsammans med sin familj.

– Vi har ju bara egna uppfödningar så det är jätteroligt, speciellt då när mamman vann Sto-SM 2005 och nu vinner dottern. Vad ska man säga? Man är fruktansvärt glad! sa Anders Hafstad.

SM-tecknet var värt en kvarts miljon kronor och Minelli klev nu över miljonen intjänat.

– Det är den tredje hästen som tjänat över miljonen som vi haft och det är stort. Mamman Karmine kom över en miljon och moster Carelli kom över en miljon. Jag vill verkligen berömma kusken Magnus. Vilken sulkykonstnär det är och kommer till att bli! Jag är så glad att få ha honom som kusk, sa Anders Hafstad .

Talangens största seger

Magnus A Djuse är det hetaste kusknamnet på kometsidan för dagen. I april blev han den yngste kusken genom tiderna i Sverige att nå hundra kusksegrar och framgångarna har bara fortsatt. 19 år gammal ligger han just nu topp tio i den allsvenska kusktabellen med 80 segrar på 606 starter och är på väg mot sex miljoner inkört i år.

– Det blev bra i dag. Hon ska ha sådana här lopp på rulle, då är hon bäst. Det är jättekul att ha varit med på hennes resa och att hon fick vinna det här loppet. Det här är absolut det största jag har varit med om i alla fall, sa Djuse om SM-titeln.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerad lördag 14 september 2019. kundtjanst@travsport.se