Foto: Maria Holmén, TR Bild

Stort intresse för Kriteriet och Oaks

Många förhoppningsfulla hästägare siktar på Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Trav-Oaks. Uttagningsloppen rymmer 72 hästar i vardera klass men intresset var större än så, och ett antal hästar nådde inte ända fram till startlistan. Detta väcker ofta frågor, och Svensk Travsports sportchef Petter Johansson svarar på dem här.


I uttagningsloppen finns plats för 72 + 72 hästar och dessa tas ut efter Svensk Travsports officiella seedningsmetod*. Intresset var så stort att tre hamnade utanför startplatserna till Kriteriet medan elva ston missade chansen att kvala till Oaks. När detta händer väcks ofta frågor i debatten – Borde inte alla som vill betala anmälningsavgiften få vara med? Borde man inte utöka antalet kvalplatser?

Petter Johansson svarar så här.

– Jag tycker att 72 platser i uttagningsloppen är en vettig maxgräns. Det blir sex avdelningar med tolv hästar i varje, där de två främsta går vidare till finalen. Enkla och tydliga regler. Travsporten har provat andra upplägg genom åren, men det nuvarande är nog bäst för både hästar och hästägare.

Men borde inte alla som betalat få vara med?
– Syftet med Kriteriet och Oaks är att kora treåringskullens två bästa hästar. Tolv tar sig till varje final och bara en vinner. Hästar som ännu inte nått tävlingsresultat som räcker bland de 72 högst seedade, får inte vara med den här gången.

Är det aktuellt att återbetala insatser till de hästägare som inte fick plats?
– Nej, det är det inte. Ägare till över tusen hästar betalar varje år insatser till Kriteriet och Oaks, och man är fullt medveten om förutsättningarna när man gör det. En av de förutsättningarna är att det finns max 72 platser i uttagningsloppen.

Kommer det skrivas ut extra lopp för de tvångsstrukna hästarna?
– Det kommer Solvalla inte att göra, och jag tycker heller inte det behövs. Det finns numera massor av lopp, startmöjligheter och prispengar för treåringarna i Sverige. Hästarna som nu hamnade utanför uttagningsloppen har alla möjligheter att under hösten och kommande säsong visa oss att de faktiskt tillhör kulltoppen. Och då finns fyraåringssäsongens alla insatslopp att sikta mot, och en lång framgångsrik karriär som äldre häst.

* Svensk Travsports seedningsmetod

När vi behöver ranka hästar inbördes använder vi oss av Svensk Travsports officiella seedningsmetod. Den bygger på hästarnas startprissumma och aktuella startpoäng. De aktuella hästarna rankas inbördes efter startprissumma och får var sin platssiffra i rankingen. Sedan görs en inbördes ranking efter startpoäng som ger motsvarande platssiffra. De båda platssiffrorna adderas och den häst som har sammanlagt lägst platssiffror blir seedad etta, den häst som har näst lägst platssiffror blir seedad två och så vidare. Om två eller flera hästar får samma totala platssiffra, är det den som har bäst platssiffra på startsumman som seedas högst.

Per Wetterholm
per.wetterholm@travsport.se

Publicerad onsdag 11 september 2019. kundtjanst@travsport.se