Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Svenskt Trav-Oaks: Från sämst till bäst

Örjan Kihlströms väg till ledningen med Diana Zet blev bekväm. Detta trots att han avstod från att vara med i spetskampen bakom bilen. – Jag hade tänkt vara med bättre från start, men hon tappade rytmen lite grann efter 50 meter. Sedan blev det väldigt uppullat innan jag körde till, förklarade Kihlström sitt vinstgivande drag från tredje par utvändigt efter 500 meter.


Tätduon utgjordes nämligen i det läget av stallkamraterna Alaska och Award Kronos som föga oväntat släppte favoriten framför sig. Resten var spel mot ett mål när Diana Zet fullgjorde den årslånga vandringen från sämst i stallet till bäst i landet.

– Spolar vi tillbaka ett år så var hon absolut sämst i kullen. Hon kunde inte ens hänga med i jobben. Men vi ville inte ge upp, hennes storasyster In Toto Sund lurade oss också rejält i början. Utvecklingen som deras mamma (Marsia L.B.) ger är helt fantastisk. De växer väldigt mycket väldigt sent, plötsligt släpper allting, förklarade tränaren Daniel Redén som alltså följde upp fjolårets triumf i landets största treåringslopp för ston med Conrads Rödluva, denna gång dessutom med en egenuppfödd häst. Succén blev total sedan Alaska Kronos kämpat sig till andrapriset vilket innebar 4,2 miljoner kronor till stallet på ett bräde.

– Jag är mest stolt över hennes pappa Hard Livin. Han har inte fått så många avkommor, men de är bra. Diana Zet har en otrolig teknik och inställningen kommer allt mer. Jag är otroligt stolt över mina flickor.

Örjan Kihlström drog sig inte för att jämföra de två senaste årens Oaksvinnare:

– Diana Zet har smugit lite grann uppåt hela tiden. Hon är inte som Rödluvan, i det att hon kändes som en jättestjärna redan i första starten. Istället har hon stadigt blivit bättre. Idag var hon jättefin.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerad måndag 30 september 2019. kundtjanst@travsport.se