Travbanornas guldkorn: Olympiatravet i miniformat

Det händer väldigt mycket bra saker ute på våra travbanor, saker som alla kanske inte vet om. Det kan vara publikaktiviteter, speciella event eller projekt eller helt enkelt en väldigt lyckad travdag. Dessa små guldkorn vill vi därför lyfta fram under just vinjetten Travbanornas guldkorn. Denna gång belyser vi en idrottssatsning i Åmål.


Vad ville ni uppnå?
– Idén var att arrangera en idrottsmässa på Åmålstravet under en travdag, berättar Iia Abenius, travbanechef på Åmålstravet och Fredrik Eriksson, fritidskonsulent för Teknik-Fritid i Säffle och Åmål.

Travdagen var resultatet efter flera möten med personer på både politisk, kommunal och föreningsmässig nivå.

– Vi fick snabbt stort förtroende hos föreningslivet, de ville jättegärna vara delaktiga. Vilket gjorde oss glada då detta var något helt nytt i Åmål, berättar Fredrik.

Vad gjorde ni?
– Tävlingsdagen var en breddloppsdag på travbanan en septemberlördag där travet gjorde gemensam sak med Idrottskul. På plats fanns 13 föreningar och Folktandvården. Det var gratis inträde och fritt fram att prova på olika idrottsaktiviteter som exempelvis badminton, konståkning och karate. På plats fanns även hoppborgar och hinderbana för de som ville testa det. Man serverade helt enkelt ett smörgåsbord av idrottsaktiviteter att välja på, och det fanns på så vis något för alla att prova på. Dessutom fanns travskolan på plats så att alla som ville prova på att köra häst fick möjlighet att göra det.

– Det kördes givetvis också travlopp, 9 stycken för att vara exakt, fyller Abenius i.
De flesta travlopp hade också rubriker från föreningarna som fick vara prisutdelare.

Vad blev resultatet?
– Totalt kom det 1 185 besökare. Vi har också fått jättebra respons från föreningslivet, så jag skulle vilja säga att dagen faktiskt blev ännu bättre än förväntat. Det var ju ett helt nytt event, så det kan hända att vi hade lite för högt ställda förväntningar, men vi visste att vi kunde göra det så bra som det blev, säger Fredrik

– Jag instämmer i det Fredrik säger, men vill lägga till att vi också såg det som ett tillfälle att stärka gemenskapen föreningarna emellan och rekrytera fler till både idrotten och travet, det finns en styrka i att vi hjälper varandra att bli fler och dessutom får vi till samverkan över kommungränserna. Av de föreningar som deltog var hälften från Åmål och hälften från Säffle, fyller Iia i.

Både besökare och föreningar har varit oerhört nöjda och på Åmålstravet sammanfattar man dagen med att travsport och föreningsliv skapar stor uppslutning. Man vågade gå utanför boxen och det gav ett bra gensvar. Inom kort ska man göra en gemensam utvärdering av dagen, men tanken är absolut att man kör även nästa år.

– Idrottskul en dag med ponnytrav tror vi på – då med fullt fokus på barn och ungdom, avslutar Iia Abenius.

Länk till tidigare Guldkorn hittar du i rutan nedan.


Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se

Publicerad den 26 september 2019. kundtjanst@travsport.se