Foto: Maria Holmén, TR Bild

Vem vinner Kriteriet och Oaks?

Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Trav-Oaks har körts sedan 1927 respektive 1979. Listan över tidigare vinnare innehåller oerhört många topphästar. Men vem skriver egentligen in sig i historieböckerna på söndag när de två loppen körs på Solvalla?


Tipsen pekar så klart åt massa olika håll. Men ingen funderar runt Svenskt Trav-Kriterium 2019 utan att nämna Aetos Kronos. Bold Eagle-sonen debuterade på 14,8ak. Som 2-åring! Utan att få vinna, han blev trea. Just trea blev han också i Svensk Uppfödningslöpning bakom Bythebook och Belker, som avslutning på premiärsäsongen.

I år som 3-åring har han knappt förlorat. Tre miljonlopp har han vunnit i form av Treåringseliten och båda E3-finalerna. Varje gång det har varit storlopp och bra prispengar har han vunnit. Två världsrekord har han hunnit med under året och dubbla segrar i E3 är det bara fyra hästar som klarat av tidigare. Onekligen imponerande meriter.

Aetos Kronos väg till Kriteriet var enkel trots ett rasande snabbt första varv. Nu ska han upp till bevis, igen. Han har haft en lysande 3-årssäsong men hästar som Upset Face, Power, Bythebook och kanske någon mer vill säkert utmana.

I stonas Oaks är det mer öppet på förhand. Kanske blir det en Kronos-häst som vinner även här. Med finns i alla fall Daniel Redéns duo Award Kronos och Alaska Kronos, som båda vann var sitt uttagningslopp. Daniel Redén har också med Diana Zet, även hon vann sitt uttagningslopp, så han har det väl förspänt i detta öppna Oaks. Många var annars imponerade av en annan avkomma till Bold Eagle efter uttagningsloppen på Solvalla. Jag tänker på Jim Oscarssons Dontlooseallmoney. Vem lurar i vassen? Kanske Björn Goop med No Limit Queen?

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se

Publicerad onsdag 25 september 2019. kundtjanst@travsport.se