Foto: Maria Holmén, TR Bild

En blixtrande start, sedan var dramatiken över

Elian Web dominerade Rommeheatet från start till mål i kvällsrusket under påskdagens multijackpot. – Elian Web passar på alla banor. En topphäst, kommenterade körande Jorma Kontio som skrällde dubbelt.


En av skrällarna kom i dagens huvudlöpning där Sorbet spelades till omgångens största favorit. Spelarkåren hade räknat med att Daniel Redéns nioåring skulle brisa till ledningen, men Jorma Kontio och tränaren Katja Melkko hade andra planer.

På en regnblöt bana visade den finske gästen överlägsen accelerationsförmåga bakom bilen och väl i favoritpositionen gav Elian Web varken utvändige Sorbet eller någon annan chansen att sticka upp i vad som utvecklade sig till ett rent taktiklopp.

– Banan var dålig så jag provade att köra lite framåt. På upploppet svarade han bra, det var första gången han gick utan bomull i öronen. En topphäst, kommenterade Kontio sedan man bokat biljetten till Paralympiatravet.

Men det var inte enda spetsskrällen signerad Nordens mestvinnande kusk.

I loppet dessförinnan hade Kontio använt exakt samma recept bakom Björn Röcklingers sent utvecklade Bon Ego.

Fältets enda sto visade sig både snabbare och tuffare än grabbarna i bronsdivisionen och torde ha alla förutsättningar att vandra rakt upp i stoeliten om hon fortsätter på samma spår.

Redén fick ståpäls

Trots att Sorbet fick nöja sig med silvret kunde firma Daniel Redén/Örjan Kihlström också åka hem som dubbelvinnare. Det började med Don Fanucci Zet som verkar ligga sin tränare extra varmt om hjärtat. Passgångarstam har kommit i ropet igen efter framgångarna för avelshingsten Googoo Gaagaa, men Redén har valt att avla åt "andra hållet" med sin fyraåring vars mor har ren passångarstam. Det verkar ge styrka och kapacitet och första gången utan bakskor var Don Fanucci löjligt överlägsen sina konkurrenter för en offensiv Kihlström.

- Han är så kusligt speciell på alla sätt, bara leker och ska springa snett och springa hem. Men så fort jobbet ska göras, då bara "boff". Jag får ståpäls av att titta på sådana hästar, förklarade Redén som har stora planer för sitt "experiment".

– När väl den här har mognat och poletten har trillat ner kommer han att vara i en helt annan klass. Jag har alltid trott väldigt mycket på honom. Hans mamma är en annan ras. Det ser spännande ut, tänk när alla pjäxor kan ryka, då vet jag inte hur fort det går. Får han hålla ihop tror jag att det är något extra. Han har fastnat lite hos mig, berättade Redén som sedan fick se Coogan avrunda omgången i en rivig silverdivision.

Slängde glasögonen och vann

Omgångens största knall signerades Kim Moberg som trots otaliga omstarter och spöregn prickade från springspår med Johan Sundgrens Jasmin Band.

– Hästen var superfin. Jag såg inte så mycket när jag attackerade, men när jag kom in på upploppet slängde jag glasögonen och då blev det bättre. Allt löste sig perfekt, kommenterade Moberg.

Björn Karlsson lyckades med en liknande bedrift från tillägg bakom Tangen Haap och kunde kosta på sig en segergest i den stora kallblodsfinalen medan Erik Adielsson spårade runt om i långloppet bakom Kolgjini-tränade Tengil Face.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerad måndag 13 april 2020. kundtjanst@travsport.se