Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Finska glädjetårar i Paralympiatravet

Vidöppet på förhand med skyhöga sportsliga förväntningar. Resultatet blev ett förbluffande sömnpiller. Finske Elian Web utnyttjade sin startsnabbhet till att vinna Paralympiatravet. Tränaren Katja Melkko var bokstavligen förstummad efter triumfen.


Första 250 meterna klockades på 1.05,4. Tiden var tagen på Elian Web som visade snabbaste fötterna i startrusningen och dök till ledningen i Paralympiatravet. Kort senare visade klockan på 1.18-fart och höll sig så en bra bit in i loppet trots att tio av världens främsta travare stod på startlinjen.

Därmed utmynnade Paralympiatravet i en ren speeduppgörelse och i sådana är ett försprång på en längd och innerspår guld värda när det handlar om hästar i världsklass. Således var bakomvarande Cyber Lane den ende som kunde bjuda Elian Web strid över Åbytravets korta upplopp, men den finske krigaren gjorde som han alltid gör när han väl kommit först -  han vägrade att släppa någon över bron i händerna på Nordens mestvinnande kusk Jorma Kontio.

Tränaren Katja Melkko upplevde sin största framgång i karriären och kunde inte få fram en stavelse när hon fick en mikrofon under hakan kort efter målgång. Tårarna som rann längs kinderna fick emellertid förklara vad triumfen betydde för finsk travsport i allmänhet och alltmer framgångsrika Melkko i synnerhet.

Segertiden stannade på 1.12,2/2 140 meter autostart, långt ifrån det snabbaste som travades på Åby denna årets första storloppsdag, men prischecken på en miljon kronor var förstås lika stor ändå och med den följde en inbjudan till Elitloppet.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerad lördag 25 april 2020. kundtjanst@travsport.se