Foto: TR Bild

Paralympiatravet körs 25 april – utan publik

Paralympiatravet kommer att köras på planerat datum lördagen 25 april, det är nu beslutat av Åbytravet och Svensk Travsport gemensamt. Likt övriga travtävlingar hålls publikplatserna stängda. Förstapriset i loppet blir en miljon kronor och de hästar som vinner deltävlingarna kvalar in till finalen, enligt samma regler som tidigare.


– Det känns annorlunda, men också bra att kunna arrangera Paralympiatravet i dessa tider. Vi får göra det bästa av den verklighet vi lever i nu. Vi är stolta över att Paralympiatravet blir av, om än i begränsad tappning, säger Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen.

I ett fyrtiotal år har tävlingsdagen, då under namnet Olympiatravet, varit Åbytravets mest välbesökta under säsongen. Det brukar vara 12–15 000 åskådare på plats, i år blir det noll. Publiken får istället njuta av sporten på distans, via tv och datorer. Loppet direktsänds i TV4.

Anpassas till nya förutsättningar

– Det blir en tuff ekonomisk smäll för oss att tappa alla publikintäkter. Samtliga restauranggäster och sponsorarrangemang bokas av. Därför måste vi också anpassa prispengarna i huvudloppet efter nya ekonomiska förutsättningar. Förstapriset sänks från en och en halv miljon till en miljon. Det är fortfarande en väldigt hög prissumma, men inte lika hög som den varit tidigare år, säger Jon.

Det sportsliga upplägget i Paralympiatravet är att vinnarna från deltävlingarna på Solvalla 28 mars, Jägersro 4 april, Romme 12 april och Umåker 18 april tar en finalplats. Fjolårsvinnaren Propulsion har en friplats. Övriga fem platser tas ut via wildcard.

– Det troliga är att startfältet blir övervägande svenskt i år, även om det i praktiken kanske kan bli aktuellt med utländska hästar också. Det är svårt att idag veta vilka resebegränsningar som gäller om tre veckor. De svensktränade wildcard vi plockar in i loppet blir sådana hästar som startat i uttagningsloppen. Jag ser fram emot en spännande och högklassig final, trots de annorlunda förutsättningarna, säger sportchef Pedersen.

– Det här är ett självklart beslut i ljuset av den situation som samhället befinner sig i just nu. Vi och parasporten ser fram emot att få vara på plats under Paralympiatravet nästa år, numera ett paralympiskt år då sommarspelen i Tokyo flyttats fram till 2021, säger ATGs hållbarhetschef Maria Guggenberger.

Bilden: Propulsion vann Olympiatravet på ett regnigt Åby 2019.

Proposition till Paralympiatravet, Åby 25 april

Paralympiatravet, final (Gr. I Int – UET Masters Series)

2140 m. Autostart. 10 startande.

Pris: 1.000.000-500.000-235.000-115.000-60.000-30.000-25.000 kr (7 priser)

Vinnarna i Paralympiatravets deltävlingar på Solvalla 28/3, Jägersro 4/4, Romme 12/4 och Umåker 18/4 är kvalificerade att starta i Paralympiatravets final. Fjolårsvinnaren Propulsion är direktkvalificerad till finalen.

Övriga platser tas ut av Åby och ST i samråd. Wildcard kan ges till: 1) häst som är i träning i utlandet, 2) svensktränad häst som startanmälts till deltävling, samt 3) svensktränad häst som varit prisplacerad i Grupp I-lopp under 2020.

Publicerad den 2 april 2020. kundtjanst@travsport.se