Foto: Jeannie Karlsson, TR bild

Svenska Travligan (STL) med Paralympiatravet

På lördag bjuder Åbytravet på finalen i Paralympiatravet (efterföljaren till Olympiatravet). Loppet brukar bjuda på några långväga gäster och alltid hästar av högsta klass. Inget undantag i år då t ex Billie De Monfort och Looking Suberb reser hit från Frankrike för att tampas med Elian Web och Next Direction från Finland och ett helt gäng bra svenskar.


Olympiatravet startade 1979 och sedan dessa har det gett svenska olympier sammanlagt närmare en kvarts miljard kronor till olympiska förberedelser. Nu på lördag tar man nästa steg och kör första finalen i nya Paralympiatravet (lopp 11) med en miljon kronor tills segraren.

Uttagningsloppen har vunnits av Disco Volante (Solvalla 28 mars), Cyber Lane (Jägersro 4 april), Elian Web (Romme 12 april) och Next Direction (Umåker 18 april).

Från Frankrike kommer Looking Superb, en norrman som gjort succé hos Jean Michel Bazire. Han har vunnit Prix Tenor de Baune (2018) och Prix de l’Atlantique (2019). Lägg därtill ett andrapris i Prix d’ Amérique (2019). Ifjol tog han sig också till final i Elitloppet. I senaste starten var han femma i Frankrikes ”Elitlopp” i Grand Criterium de Vitesse. På lördag körs han av Erik Adielsson.

Trea i Grand Criterium de Vitesse var Sébastian Guarato-tränade stoet Billie De Monfort. Hästen skaffade sig en fan club i Sverige redan 2015 då hon vann Fyraåringseliten (bilden) på Solvalla. Med sju längder! Sedan dess har hon varit med i Elitloppet final 2016 och Sweden Cup 2018. Det här är en järnhäst som startat i tio länder och i de flesta grupplöpningarna i Frankrike. Nu kommer hon till Åby för första gången och hästen ska köras av Björn Goop.

Lägg därtill Milliondollarrhyme, Sorbet, Gareth Boko och Velvet Gio och startlistan är komplett.

Hur våra svenska stjärnor står sig mot hästar från andra länder får vi se i flera av loppen. I Klass I (lopp 6) möter segervane Zeppelin Kyu Bar från Italien Claes Svenssons King Of Everything.

Hemmatränaren Robert Bergh har 120 hästar i träning. Storstjärnan Power gör årsdebut på fredag då Åby kör dubbeltrav denna helg. På lördag har Robert flera bra chanser. En är Ivory Di Quattro som kommer till start med två raka segrar och som ska försöka lura Zeppelin Kyu Bar och King Of Everything. En annan är Indra’s Secret i Diamantstoet (lopp 8). Ett Love You-sto som ser ut att vara starkare än en björn! Men lördagens bästa chans kanske Robert har i Bronsdivisionen (lopp 10) med Vikens High Yield. Bra läge, snabb ut och tränar bra. Två starter på Åby i år för Bergh och han har vunnit båda. Pappa till Vikens High Yield? Love You!

I Silverdivisionen (lopp 9) har Robert Mellby Glader. Han möter dock Frode Hamres M.S.Triple J., som Erik Adielsson kör. En annan segerkandidat är Man At Work, som Nurmos låter positiv på.

I Stoeliten (lopp 5) hittar vi två av fjolårets bästa 4-åriga ston i Sverige. Conrads Rödluva och Racing Brodda ska för första gången i år mötas igen. Sevärt!