Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Svenska Travligan (STL) till Jägersro

Jägersro är Sveriges äldsta landbana. Första tävlingsdagen körde man 20 maj 1907. Nu umgås man med planer på en ny bana. Men dit är det en bit kvar, även om den nya banan också ska byggas på Jägersro. På lördag bjuder man på STL med L.C. Peterson-Broddas Minne.


Brodda Stuteri startade för 83 år sedan. 1942 var man för övrigt vinstrikaste hästägare på Jägersro (för första gången). Banan där Brodda haft hästar som vunnit Svenskt Trav-Derby eller Derbystoet de tre senaste åren. Inte alltid i Broddas eget namn då man har massor av ston åt andra ägare. När nu minnesloppet körs på lördag så är en av förhandsfavoriterna Cyber Lane (bilden), som föddes på Brodda och vann Derbyt 2017. Det handlar om ett lopp för Gulddivisionen (lopp 10) över medeldistans och med autostart. Loppet är också en deltävling till Paralympiatravet.

Björn Goop är favorit med Giant Shadow i Bronsdivisionen (lopp 11). Whipped Eggs och Nero Maximus kommer säkert att ha många anhängare i samma lopp. Min favorit är dock Neelix. Nere på Jägersro skulle han näst senast fixa en pinne till Lutfi Kolgjini i hans jakt på kuskseger nummer 2 000 när han i ensam majestät hoppade mitt på upploppet. Senast så bara försvann han från de övriga för Adrian Kolgjini och denna gång travade han hela vägen hem.

Flest STL-lopp ifjol vann Örjan Kihlström. Han och Marc Elias (som jobbar hos sin pappa Conrad Lugauer) ligger i topp i år. Stall Lugauer har flera chanser på lördag, en är Night Brodde i Silverdivisionen (lopp 9). Men för att han ska vinna måste han slå Nicky Flax som var pigg värre utan att få fritt sist. Eller lurar Dragster de här två? Han spurtade ruskigt bra som tre i Gulddivisionen senast.

Firma Lugauer har också en toppchans med Knowledge’em i Klass II (lopp 8). Timoko-sonen har inte förlorat i år och han ser ut att vara i kanonslag. Senast så avslutade han 1.11 sista 700 metrarna.

Bröderna Stefan och Håkan K Persson har rivstartat 2020. Stefan som kusk (åtta i allsvenska kuskligan) och Håkan som tränare (15 procent segrar i år). I Klass I (lopp 7) har de en bra chans med Four Guys Dream (tre raka och kommer från STL-seger). Men då ska de slå Van Gogh Z.S., Victory’s Club och varför inte årsdebuterande Pastorns Lady.

Återstår gör Dimantstoet (lopp 6) som är öppet.

Förutom STL-loppen så kör Jägersro även Derby Trial 2020 där Svenskt Travkriteriums vinnare Power och Robert Bergh gör årsdebut.

Se där ytterligare en höjdare som gör att du bara måste se loppen från Jägersro på lördag. På grund av viruset covid-19 så måste det dock ske utan att du är på plats på Jägersro.

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se