Foto: Maria Holmén, TR Bild

Svenska Travligan (STL) till Örebro

Örebrotravet bjuder på lördag på hela sju STL-lopp samt långloppet Orebro Intn’l. I det senare vimlar det av segerkandidater, över tre volter. Exempelvis kommer det upp tre hästar från Jägersro i form av Tengil Face, Rajesh Face och Ferrari Sisu. Dessa ska försöka fälla Westholms Figaro Vici som Björn Goop kört i Frankrike och nu får chansen att prova igen. 200 000 kronor till vinnaren väntar.


Figaro Vici och Björn har kamperat ihop två gånger på Vincennes i Paris. En seger och ett andrapris har det blivit. När han var tvåa letade han lucka över upploppet och när han fick den var han bara nos från segern. Imponerande. Innan Figaro Vici lastades för hemresa till Sverige vann han också på Enghien. Här hemma har han sedan varit trea i ett kortlopp i Gävle. Dagens distans passar honom bättre. Årets segrare i Orebro Intn’l (lopp 11)?

Gulddivisionen (lopp 7) heter i år Håkan ”Lillis” Olssons lopp. Håkan är nu pensionär. Efter ett liv där han tänkt trav 24 timmar om dygnet och jobbat på fem olika banor känns det kul att Örebro hedrar denna idéspruta. Lillis lopp körs över kort distans och autostart, så här kommer det att gå undan. Tae Kwon Deo (bilden) gick 09,6ak i USA redan som 3-åring. Som 4-åring vann han Sprintermästaren. Nu som 5-åring har han årsdebuten avklarad och han har kanonläge här från andra startspåret.

I Silverdivisonen (lopp 6) kommer Man at Work ut igen. Han var nära segern på Åby i lördags. Hästen är som en sedelpress och levererar på topp i varje start. Inte sämre än trea i år. En intressant start gör Very Kronos. Hästen är mycket bra och har hela 52 procent segrar i sin karriär. På 27 starter har han vunnit 14! Bara en gång har han varit tvåa och aldrig någonsin trea. Och i de större sammanhangen har han inte lyckats. I vinter har han varit i Frankrike och laddat batterierna. Visserligen rapporterar Båth att det krånglat efter vägen men hästen har tränat bra på slutet och ingen blir förvånad om han nu som 6-åring fortsätter att utvecklas och får en kanonsäsong.

Ett lurigt lopp är Bronsdivisionen (lopp 10) som innehåller många intressanta ekipage. Kort distans och auto och många betrodda med höga nummer kan öppna för en överraskning. Finske Better Boss har fem raka segrar. Imponerade vid seger i Umeå senast då han vann på 12,6am och ett rejält slutvarv. Men spår åtta var nog inte vad Iikka Nurmonen önskade sig. Startspår sju fick Goops italienare Zap Di Girifalco som sprungit 11-tider i Italien. Nio fick Nurmos Seismic Wave. Imponerande rad med tre raka segrar. Men han har inte startat i år. Nurmos rapporterar allt väl och detta är en pålle som har vunnit på 08,5ak i USA som 3-åring!

Stoeliten (lopp 8) innehåller en drös kanonston. Mest betrodd blir Westholms märr Unique Juni som jag blev imponerad av i Gävle senast. Är hon i samma form nu så blir hon svårstoppad. Men, här finns I Love Paris (Goop), Hevin Boko (Kontio) och flera ston som förut tävlat i andra länder.

Björn Goop har också en bar chans i Diamantstoet (lopp 4) där han selar ut Anthara Bi. Återstår Klass I (lopp 9) och Klass II (lopp 5). Klass I-loppet är öppet men i Klass II ser Nurmos Mellby Hurricane ut att bara bli bättre och bättre. 12,6ak senast vid seger på Solvalla.