Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Svenska Travligan (STL) till Romme

Makethemark var ifjol trea i Elitloppet. Milliondollarrhyme vann SM i höstas. Elian Web slog Propulsion i januari, Milligan’s School var så bra i november och december att tränaren Stefan Melander spände bågen mot Paris och Prix d’ Amérique. Nu är han tillbaka i Sverige och ”normalt” motstånd. Lägg därtill Sorbet och du har nästan halva startlistan till ett av årets bästa lopp. Plats? Romme på söndag då STL kommer på besök.


Gulddivisionen (lopp 10) är ett uttagningslopp till Paralympialoppet på Åby. Trots motståndet så är mångas favorit här Sorbet, som bara blir bättre och bättre ju äldre han blir. 2016 gjorde han bara en start. Sedan dess har han tjänat 5 miljoner och han ser ut att utvecklas fortfarande. Senast så årsdebuterade han med seger på nya rekordet 09,8ak. Från dödens!

Stamtavlan på Sorbet (bilden) är intressant. Oftast nämns att han är en son till Super Photo Kosmos. Mer sällan att mormor är Spring Dash, som Berndt Lindstedt vann Hambletonian Oaks med 1981.

Stefan Melander har inte bara med sig Millgan’s School till Romme. Han lastar även Click Bait som går ut i Bronsdivisionen (lopp 9). Med årsdebuten avklarad och kort distans och autostart borde chanserna vara bra. Har varit ute i kortlopp två gånger och vunnit båda. Startsnabb!

Dubbelcupens final och likaså försök i Kallblodsdivisonen (lopp 7) är en höjdare på alla vis. Här ska Tangen Haap, Steinfaks och Pydin ge 20 meter till t ex Don Viking och Bellfaks  och 40 meter till Fylking och Brenne Järven. Här pratar vi medeldistans och voltstart (den ende med springspår är Järvsöodin). Vilket härligt lopp – garanterat en av dagens höjdare!

Silverdivisionen (lopp 11) är denna gång ett långlopp. Robert Berghs Island Life var ute i Gulddivisionen i lördags och gjorde det bra där som fyra. Värst emot? Coogan. Men många bra och jämna hästar här så dagsform och positioner kommer bli viktiga trots distans. Robert Bergh har också en bra chans med Digital Science i Klass I (lopp 6).

Diamantstoet (lopp 8) är också ett ungdomslopp. Rutinerade Mats E Djuse är bland de tio segerrikaste kuskarna i Sverige i år. Ifjol vann han 100 lopp och året har börjat bra för Djuse-sonen som utnämndes till Årets komet på Hästgalan i februari. Mats är en stor profil både på och utanför travbanorna. Ett framtidsnamn som kan gå hur långt som helst! På söndag ska han försöka vinna med Bear Victory igen. Igen, för de genrepade på just Romme med seger.

Återstår Klass II-försöket (lopp 5) som vi tycker är öppet.

Bilden: Ellinor Wennebring med Sorbet och Frej.

Publicerad den 9 april 2020. kundtjanst@travsport.se