Foto: Maria Holmén, TR Bild

Bättre förutsättningar för Seismic Wave

Han har vunnit i samtliga sina sju starter på svensk mark. Efter strykningen av Tae Kwon Deo är nu Seismic Wave favorit i Jubileumspokalen. – Han har utvecklats mycket i år och vunnit med krafter kvar varje gång. Jag tror att det står mellan min häst, Missle Hill och Zarenne Fas, säger Timo Nurmos.


Jubileumspokalen med en miljon kronor till vinnaren kryddar onsdagens tävlingar på Solvalla. Under tisdagen blev förhandsfavoriten Tae Kwon Deo struken för hälta. Det förbättrar utgångsläget lite för Seismic Wave som nu blev nedstruken till sjättespår bakom bilen.

Den femårige valacken inledde karriären i USA där han tangerade världsrekordet för valacker som treåring på The Red Mile i Lexington. Seismic Wave vann då på 1.08,5 och efter det köptes hästen till Sverige och hästägare hos Timo Nurmos. Knappt ett år efter världsrekordet var det dags för debut på svensk mark och hästen är hittills obesegrad i Sverige i sju raka segrar. Enda plumpen i protokollet var i fjolårets Grosser Preis von Deutschland i Hamburg där hästen hade spår 14 i det stora fältet och kom bort helt.

– Seismic Wave matchade jag lugnt i fjol och han gjorde bara fem starter och vann i fyra av dem. Han fick sedan en rejäl vinterträning och ser mycket finare ut i kroppen i år som femåring. Han har fått mycket styrketräning och lagt på sig mer muskler och blivit starkare, säger Timo Nurmos.

"Varit förkyld -  men mycket fin i träningen nu"

I år har Seismic Wave gjort tre starter och tagit lika många segrar. Han har vunnit i imponerande stil varje gång, både försök och final i STL. Senast lekte hästen hem en överlägsen seger i Ego Boys Minne och körande Björn Goop var mycket nöjd.

– Han tyckte att hästen kändes mycket bra och behövde inte rycka propparna. Seismic Wave har vunnit med krafter kvar varje gång i år. Han blev lite förkyld efter starten i Rättvik och fick vila lite. Men sedan har han tränat på och tränat rejält de senaste veckorna. Jag körde sista jobbet med honom måndag lunch och var mycket nöjd. Han kändes väldigt fin, säger Nurmos.

"Om han får spets är mycket vunnet"

Vad säger du om uppgiften nu för Seismic Wave efter att förutsättningarna har ändrats i och med strykningen av Tae Kwon Deo?

– Ja, en av värsta konkurrenterna är struken och vi har fått ett lite bättre spår. Min häst är snabb ut och om han får spets är mycket vunnet. Jag tror på förhand att det står mellan Seismic Wave, Missle Hill och Zarenne Fas. Jag tycker att de tre är de vassaste hästarna i loppet och tror att någon av dem vinner. Jag tror kanske att den svåraste konkurrenten är Missle Hill.

– Men min häst har aldrig förlorat i Sverige och jag måste tro på bra chans. Vi ändrar inget, utan kör barfota runt om, norskt huvudlag och jänkarvagn.

Bilden: Seismic Wave och skötaren Hanna Vestfält.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publicerad onsdag 19 augusti 2020. kundtjanst@travsport.se