Foto: Robin Falk

Dubbel till Lea Mattsson

Lea Mattsson från Årjäng är 10 år och en av många duktiga ungdomar inom ponnysporten. När Örebrotravet i helgen arrangerade tävlingar tog Lea som enda aktiv en dubbelseger. Hon vann faktiskt båda montéloppen, först segerdefilerade hon med Consors Hilja och sedan vann hon med Micklo Nick.


Lea har varit flitig i sommar. I juni tävlade hon hemma i Årjäng och i Eskilstuna. I juli i Rättvik, på Solvalla och i Åmål. I augusti har hon hunnit med tävlingar på Mantorp och i Örebro. Närmast ska hon till Åby på söndag och delta i ett travlopp och två montélopp.

Lea är mycket duktig. Ifjol vann hon 11 segrar på 51 starter och blev utsedd till ”Årets montéryttare” i kategori B. Med Micklo Nick var hon tvåa i SM. I år siktar hon på revansch när årets SM arrangeras på Solvalla 19 september.

Nu senast i Örebro vann hon Anna Erixons Montélopp med Consors Hilja. Segermarginalen skrevs till ”många längder”. Hilja tränas av Lea själv men det är mamma Sandra Edvardsson (utbildningsansvarig på Årjängstravet) som äger henne. Sedan åkte sadeln upp på Micklo Nick som vann Översta Gårds Montélopp. Även här var marginalen "många längder". Micklo tränas av systern Caroline Mattsson och ägs av Cecilia Karlsson i Västra Ämtervik.

­– Det värmer i hjärtat när det går bra för mina egna barn men jag blir minst lika glad när andra lyckas oavsett om det handlar om vinster, rekordsänkning eller bara glädjen att komma i mål felfri. Det är det som jag uppskattar mest med sporten. Alla blir glada för alla och gemenskapen är enorm säger Sandra Edvardsson.

– Alla som var med hejade på alla och en av glädjestunderna under dagen var när Tindra Mahony vann sitt livs första lopp i sin tredje start, efter att ha tagit licens i år fortsätter Sandra.

I resultatlistorna över de 13 loppen och två kvalloppen hittar vi många kända namn. Även på stallbacken vimlade det av ”travkändisar”, bland annat sågs fyra av Årjängstravets sju travtränare med A-licens hjälpa till att få tvåbenta och fyrbenta färdiga för start.

Alla segrare i Örebro:

Tomtagårdens Wiking-Nanny Eriksson (Nanny Eriksson), Piri-Piri-Julia Smedman (Joakim Smedman), Mormors M.Britta-Engla Johansson (Engla Johansson), Cumulus Daizy-Maja Prosèn (Mikaela Bergström), Yngve Frej-Malin Johansson (Malin Johansson), Consors Hilja-Lea Mattsson (Lea Mattsson), Bobby Dazzler (Nicole Edqvist (Nicole Edqvist), Mormors Myra-Anni Magnusson (Elin Frössevi Skogh), Hillvild-Tindra Mahony (Tindra Mahony), L.A.Wioletta-My Bjurman (My Bjurman), Arizona S.Z.-Hilda Zetterqvist (My Bjurman), L.A.Luminor-Isabella Jansson Wiklund (Malin Martinsson) och Micklo Nick-Lea Mattsson (Caroline Mattsson).

Bilden: En glad Lea Mattsson på Micklo Nick har just fått segertäcke och blomster efter segern i Örebro i söndags.