Foto: Maria Holmén, TR Bild

E3-guldet överraskande till Norge

En ung norsk tränare slog till i det stora unghästloppet E3 på lördagen. I en galoppfylld final för hingstarna och valackerna på Rommetravet avgjorde gästkuskande Erik Adielsson från positionen utvändigt ledaren med jätteöverraskningen Hennessy Am över sprinterdistansen. – Jag har varit tränare i tre år och har 20 hästar så det är klart att det här är väldigt stort, sade 32-årige Bjerke-proffset Kim Pedersen efter segern värd 925 000 kronor.


E3-serien för treåringar delas upp i en längre och en kortare avdelning. På lördagen var det dags för årets andra och sista finaler över sprinterdistans med 925 000 kronor till segrande häst i både hingstarnas och stonas final.

I "killarnas" final var Hell Bent For Am favoriten att slå. Möjligen att Emilia Leo skulle kunna stick upp med sin No Doubt enligt förhandstipsen... När loppets två mest betrodda var borta ur leken på grund av galopper redan efter några hundra meter låg fältet öppet för en skräll.

Vegan Face visade samma startsnabbhet som i kvalet och flög till ledningen från fjärdespåret och fick vinnaren Hennessy Am snett utvändigt om sig efter en bit. Efter 1.10,5 första 500 meterna och en varvspassering i trakterna av 1.12,0 såg Conrad Lugauers Vegan Face fortfarande mycket fin ut vid ingången till den sista kurvan. Kim Pedersens Hennessy Am lyckades dock kämpa ner ledaren och vinna med en halv längd. Segertiden 1.11,3.

Am Bloodstock i Stockholm har fött upp Hennessy Am som såldes på auktion i USA efter några starter som tvååring. 925 000 kronor in till norska ägarna Flygind Gård AB.

– Jag skakar lite! Ägarna litade på mig när vi ropade in hästen i Harrisburg och de har backat upp mig rejält. Hennessy Am är en fin häst som fortsätter utveckla sig. Det här var bara femte starten sedan han kom från USA. Han går fortfarande med skor på alla fyra, så vi har mer att gå på med honom tror vi, sade Kim Pedersen med gården i Kongsvinger nära gränsen till Sverige.

Skräll på nytt svenskt rekord

Jerry Riordan har vunnit E3-finalen över sprinterdistans de två senaste åren med Aetos Kronos och Betting Gangster. Nu kom Halmstadtränarens första inteckning i treåringsloppets stoavdelning.

Globalizer var segervapnet som fick inleda från ett elftespår bakom bilen med Stefan Persson som hittade tredjeparet invändigt med stoet och kunde krypa ut i den sista kurvan. Två segrar på elva starter hade det blivit för Globalizer i karriären inför lördagen, båda tagna från ledningen. Nu spurtade hon resolut till sig segern och 950 000 kronor i förstapris. Segertiden 1.10,9 är ett nytt svenskt rekord för treåriga ston och bara fyra tiondelar långsammare än No Doubtes nysatta svenska rekord på hingstsidan.

– Det var en överraskning för mig också från det där spåret över kort distans - men Stefan gav henne ett superlopp. Hon kan vara lite underlig och svår att hantera vissa dagar men Stefan visar mycket tålamod med henne, sade Jerry Riordan.

Stark tvåa i loppet var M.T.Perette som fick kämpa den tunga vägen utvändigt ledaren hela loppet för Mattias Djuse, trea Hilarious Am. E3-vinnaren Globalizer ägs av Tord Olsson från Malmö

Mikael Wikner, Kanal 75