Insatsloppen – finalklara hästar skyldiga att starta

Från och med Derbyt är det obligatoriskt för en finalklar häst att också faktiskt starta i finalen. Svensk Travsport har gjort ett propositionstillägg i de svenska insatsloppen. Att stryka hästen för veterinära skäl är självklart fortsatt tillåtet, men man kan inte välja att starta i ett annat lopp istället.


Till E3-finalen i augusti valde en tränare att avstå finalloppet med en häst som kvalat in via uttagningsloppen, och istället startade man i ett annat mindre lopp. Men från och med Derby-uttagningarna i höst är det inte längre möjligt för en tränare att göra det valet. Är en häst inkvalad till final ska den också starta där. Självklart behöver man inte starta en häst om den är skadad eller sjuk, men tränaren kan inte längre frivilligt välja att starta i ett annat lopp istället.

- Det här propositionstillägget har kanske ingen större praktisk betydelse, eftersom 99 av 100 hästägare ser finalstarten som huvudmålet med att starta i insatsloppen. Men från och med nu måste alltså tränaren välja ”hela paketet” när man tävlar i insatsloppen. Önskar man inte starta i finalen, får man helt enkelt låta bli att starta i försöken, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Undantagen är loppen med försök i flera olika länder (Breeders Course och Europaderbyt) där det inte är obligatoriskt att starta i finalen. I de loppen gäller istället att har när hästen väl deltagit i spårlottningen till finalen, går det inte att hoppa av längre.

Publicerad den 17 augusti 2020. kundtjanst@travsport.se