Foto: Svensk Travsport

Till Start en succé för travsportens bredd och ungdom

Hösten närmar sig och jag hälsar alla varmt välkomna tillbaka till mitt VD-brev där jag var 14:e dag kommer med rapporter och reflektioner från Svensk Travsport. Vad passar bättre än att inleda med Pegasusprojektet ”Till start”, som fått en rivstart med över 450 anmälda aktiva med såväl stora hästar som ponnyer. Tillsammans med travbanorna och BAS guidas och hjälps tränare att få sin häst till start genom utbildning, föreläsningar och träningsträffar.


Till Start räcker inte bara ut en hjälpande hand till B-tränare och ungdomar. Den skapar också en trevlig och inspirerande mötesplats för hästar och hästfolk.

Ansvarig för detta Pegasusprojekt på Svensk Travsport är Tina Virkama och till sin hjälp samlar hon verklig expertis genom proffstränaren Per K Eriksson med stora framgångar i USA och hovslagare Bo Milton, även han med en framgångsrik karriär i såväl Sverige som i USA. I augusti genomförs de första regionala coachträffarna. Tyvärr har vi tvingats tacka nej till många ansökningar på grund av coronarestriktioner. På lördag är det premiär på Sundbyholm där Örebro och Lindesberg hänger på och därefter följer Dannero på söndag. Under hösten blir det sedan aktiviteter landet runt i stort sett varje helg.

Travsporten och coronapandemin

Vi är ganska ensamma inom trav- och sportvärlden om att ha lyckats hålla igång verksamheten under coronapandemin så framgångsrikt som vi gjort. Vi har nu tävlat i drygt fem månader utan publik där banorna och aktiva varje dag utfört ett fantastiskt arbete. Den ekonomiska betydelsen för vår sport kan inte överskattas. Spelet på hästar har utvecklats starkt i år. Vilka de mer bestående effekterna blir på både sporten och spelet återstår att se. Vi har nu börjat planeringen av tävlingssäsongen 2021. På förtroenderådet det 4 september presenterar vi ett förslag om antal tävlingsdagar nästa år.

Här är uppdaterade siffror från travets tävlingar under coronaperioden vecka 12–32 (måndag 16 mars – söndag 9 augusti)

  • 384 tävlingsdagar
  • 3 636 lopp
  • 379,9 mkr i prispengar
  • 9 271 hästar har gjort 40 617 starter
  • 2 672 starter av gästhästar (383 fler än ifjol).

Självklart har det varit tråkigt att i över fem månader köra trav inför tomma arenor. Dessvärre hör vi heller inga signaler om lättade restriktioner från Folkhälsomyndighetens pressträffar. Fortsatt gäller max 50 personer och därmed fortsätter tävlingarna utan banpublik och med stängda stallområden. Dock förbereder vi olika scenarier hur vi snabbt och ansvarsfullt ska kunna öppna publikplatserna när restriktionerna lättar eller hävs. Vi kommer ta fram ett ramverk med vår gemensamma hållning som ger banorna möjlighet att anpassa detaljerna efter sina lokala förutsättningar. Hästägare, uppfödare och samarbetspartners kommer prioriteras.

Övergödning och Propulsion-utredning

Miljödepartementet har i en utredning tagit fram förslaget att ge Jordbruksverket uppdraget att ta fram bestämmelser och åtgärder som ska syfta till minskad övergödning. Konsekvenserna för hästnäringen om alla de åtgärder som diskuterats skulle införas är omfattande och har väckt en våg av kritik och oro hos hästfolk. Svensk Travsport tar nu i samverkan med LRF Häst och HNS fram ett remissyttrande. Svensk Travsport kommer också inkomma med en separat skrivning som kopplar till det gemensamma remissyttrandet. Yttrandet hanterar de delar i utredningen som direkt berör hästar och hästhållning eller som indirekt kan ha en påverkan därpå.

Slutligen kan jag informera om att utredningen om Propulsion är i slutfasen och målsättningen är att den kommer offentliggöras första halvan av september.

/Maria

Publicerad torsdag 20 augusti 2020. kundtjanst@travsport.se