Ansökan till riksanläggningarnas hovslagarutbildning har öppnat

På hästnäringens riksanläggningar i Sverige finns en treårig hovslagarutbildning. Här går de som vill jobba som hovslagare och efter utbildningen ha möjlighet att behandla hovsjukdomar, göra beslag och arbeta på delegering av veterinär.


På travsportens riksanläggning Wången studerar många travintresserade till att bli hovslagare.

– Det finns många orsaker till att jag valde hovslagaryrket. Jag ville lära mig något nytt och jag vill jobba som egenföretagare i framtiden. Eftersom hantverk och hästar ligger mig varmt om hjärtat så gled tanken in på hovslagarutbildningen mer och mer. Sen har både pappa och morfar varit aktiva som hovslagare så de blir kul att föra den traditionen vidare, berättar Mattias Henriksson som snart är färdig hovslagare.

Hovslagaryrket var förr ett mansdominerat yrke men nu är det många kvinnor som utbildar sig till hovslagare.

– När jag väl hade gjort mitt yrkesval så ställde jag mig frågan hur jag skulle nå dit. Jag var säker på att jag inte ville gå som lärling (som man gör i Norge) för jag vill lära mig av flera hovslagare, jag vill lära mig många tekniker och höra alla resonemang och argument bakom, säger Ida Brekke från Norge som har trav som sitt stora intresse.

Under utbildningstiden läser man förutom hovvård och skoning ämnen som föl och unghäst, balansering och korrigering, hovsjukdomar och hovreparationer.

 – Det som gjort störst intryck på mig hittills är hur otroligt mycket som ryms inom begreppet hovslageri, berättar Mattias Henriksson.

– Störst intryck fick jag nog i samband med att vi skodde en privathäst i utbildningen. Hästen hade en del utmaningar och platsproblem. Hästen hade varit hos oss tidigare och vi har tillsammans diskuterat den och provat olika lösningar. Efter att vi gjort några förändringar verkade det som vi löst problemet – sen vann den lopp och kusken berättade att det gick bättre än någonsin tidigare. Sådana erfarenheter är otroligt spännande och givande, berättar Ida Brekke.

De flesta som går hovslagarutbildningen blir egna företagare och därför ingår även ämnet företagande på 25 poäng.

– I framtiden tänker jag jobba som hovslagare och kanske även utbilda mig inom kiropraktik och massage så att jag kan kombinera hovslageri och behandling. Var jag ska slå mig ned är dock inte klart ännu, säger Ida Brekke.

Ansökan till utbildningarna har precis öppnat och sista ansökningsdag till höstens utbildning är 15 april.

– Jag tycker att den som funderar på att söka ska göra det. Det är sällan man ångrar det man har gjort – men ofta ångrar man det som man inte gjorde! avslutar Ida.

Information från Wången

Publicerad onsdag 26 februari 2020. kundtjanst@travsport.se