Foto: TR Bild

Christoffer Eriksson till tusen segrar

Idag klev Christoffer Eriksson (bilden) in i Tusenklubben som den 98:e kusken i den svenska travhistorien. Jägersrotränarens jubileumshäst blev Jeans'n Passion som segrade i Kalmar.


– Nummer 98 i Tusenklubben! Det visar att det är stort och inte så enkelt att nå den här milstolpen. Det är något som jag drömt om när jag började med trav och studerade de stora kuskarna, säger Christoffer Eriksson, som 32 år ung samtidigt är en av de yngsta tömförarna som nått drömgränsen i Sverige.

Christoffer Erikssons karriär sträcker sig 15 år tillbaka och den första triumfen bokfördes tillsammans med Sandvångens Jesper på hemmabanan Jägersro 2005.

Efter lärlingstiden hos Tomas Malmqvist och Lutfi Kolgjini blev Christoffer egen tränare 2011 och under senare år har framgångarna på de stora scenerna kommit slag i slag. De fem senaste åren har Christoffer Eriksson vunnit över hundra segrar.

Den främsta och mest framgångsrika hästen är förstås Twister Bi, som tränades av Jerry Riordan. Under 2017 tog Christoffer en mäktig storloppsfyrling med Twister Bi: Seinäjoki Race, Oslo Grand Prix, Ulf Thoresen Grand International och ett fantastiskt år kröntes med triumfen med VM-seger i USA. Samma år lotsade han Diamanten till seger i Konung Gustaf V:s Pokal, blev kuskchampion på Jägersro och utsågs till Åres kusk på Hästgalan.

– Twister Bi hade inte mycket pengar på sig när han kom till Jerry Riordan. Twister var speciell och inte så kul att ha att göra med från början. Skarp och tog i för mycket och ville inte samarbeta, minns Christoffer Eriksson.

– Med tiden lärde sig Jerry och jag hästens egenheter och Twister Bi utvecklades snabbt. Han var tuff, oöm och med fin teknik. Han var inte beroende av löpningsförlopp utan kunde vinna på alla sätt och vis. Självklart har Twister Bi betytt väldigt mycket för min karriär och VM ser jag som min största seger.

Bland andra märkeshästar och storsegrar finns bland annat stona Treasure Kronos (Breeders' Cown, StoSprintern och Criterium Continental), Unsertain Age (E3.) och Cash Crowe (Sto-SM).

Publicerad den 28 februari 2020. kundtjanst@travsport.se