Foto: David Schreiner, TR Bild

Fina STL-finaler på Solvalla

Sex STL-finaler med 220, 250 och 300 000 kronor till segrande hästs ägare körs på Solvalla på lördag. Lägg därtill ett försök i Stoeliten där segraren får 220 000 kronor och alla förstår att det är sport på högsta nivå.


Först ut bland STL-loppen är Stoelitens försök (lopp 5) där Hevin Boko är hårt betrodd då hon visat kalasform på slutet. Senast i Fiona Sans lopp löpte hon på i ett jämnt hårt tempo utanför ledaren Ultra Bright och landade på 12,3am helt ensam . Allt tyder på att Going Kronos-dottern höjt sig en nivå och att hon nu är i sitt livs form. Dessutom trivs hon bäst hemma på Solvalla där hon vunnit sex av sina tio segrar.

Ett annat sto som är bra är Aura S.L. I Diamantstoet (lopp 8) ska Jorma Kontio försöka få iväg det ivriga stoet från spår två. Felfri avgång innebär i de flesta fall seger.

Gulddivisionen (lopp 7) är lika med Bulwarks lopp. Han importerades från USA 1936 och var under en period en av Sveriges bästa travare. Men störst avtryck satte han i aveln. Frances Bulwark som blev den förste svenskfödde hästen att vinna Elitloppet och som vann sex Svenska Mästerskap (SM) hade Bulwark som pappa. 1958 blev Earl Bulwark den första att väljas till Årets Häst. Även han hade Bulwark som pappa. Bulwarks producerade stjärna efter stjärna och de vann det mesta under många år, vilket resulterade i att Bulwark blev championhingst i Sverige 1945 – 1956. Ingen hingst vare sig före eller efter Bulwark har lyckats med en lika lång svit.

Favorit här är Katja Melkko-tränade Elian Web (bilden) som slog Propulsion senast i Zoogins lopp. Ny toppchans för Kontio! Andra som kommer från segrar är Disco Volante och Gareth Boko.

Klass II brukar vara underhållande. Många unga hästar med bra fart och vilja och många ettor i formraderna brukar vi se. Inget undantag i Klass II (lopp 6) på Solvalla. Global Venture, Carlos Ken och Il Duce Boko tippas i Solvallas banprogram. Men glöm inte Roger Walmanns Indy D. Tre raka segrar och den senaste i Svenska Travligan (STL) talar sitt tydliga språk. I just senaste segern såg det omöjligt ut länge, men ju när närmare man kom mål ju fortare gick Ready Cash-sonen. Strax före mål var han först och vinsten var knapp men han tog många längder över upploppet. En sådan där seger som man verkligen kommer ihåg efteråt.

Klass I-finalen (lopp 10) är ett getingbo där många topphästar vill vinna. En av dem är Volare Gar. Näst senast – dan före julafton – segrade Varenne-sonen på 11,7ak i Mantorp. I senaste starten var han två på Jägersro på en 12-tid. Volare tränas av populära Patricia van der Meer på Jägersro och Ulf Ohlsson kör igen.

Bo C. har inte haft ett lågt startspår på länge. Å andra sidan har han startat från spår två tre gånger i livet, och blivit diskad i två av dessa starter. Den tredje då? Ja då vann han. Repris på lördag i Bronsdivisionen (lopp 11)?

Återstår Silverdivisionen (lopp 9). Hawk Cliff, Flash Håleryd och Niky Flax kommer alla från seger. Lägg därtill goda pållar som Doctor Doxey Zenz, Pascha Tilly och Harran Boko och du är garanterad bra sport. Vem som vinner? Kanske är det så enkelt som att Hawk Cliff vinner i sin sista start i Silver- innan han tar steget upp i Gulddivisionen?

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se