Europeisk UET-databas snart verklighet

En första version av en europeisk databas för travsporten planeras starta i juli. Det var den stora nyheten när den europeiska travunionen UET:s Generalförsamling samlades för sitt årliga möte på Vincennes i lördags.


Frågan om en gemensam databas och stötts och blötts i över 20 år, men nu finns en teknisk och ekonomisk lösning (API) som gör det möjligt att dela data från varje lands lokala system utan att man behöver bygga upp en ny databas. Den pilot som genomförts i en IT-grupp med Finland, Sverige, Frankrike, Norge och Österrike har fungerat utmärkt. Nu återstår bland annat att lösa ett antal juridiska och avtalsmässiga frågor (EU, GDPR, regelverk).

Första versionen kommer innehålla information om hästen, kusken och ägaren och sedan kommer annan data att adderas till allteftersom. Det innebär att viktiga förutsättningar att bygga europeiska hästspel snart finns på plats.

Skärpta drivningsregler

Drivningsfrågan har varit aktuell och lyfts upp av Svensk Travsports, tillika UET:s ordförande Marjaana Alaviuhkola efter ett antal extrema överträdelser och det gemensamma rekommenderade regelverket skärptes efter svensk modell, bland annat att det inte är tillåtet för kusken att driva med körspöet över axeln. Det nya regelverket innebär inga ändringar för svensk del.

På mötet beslöts även om en stadgeändring. UET:s ordförande kan återväljas endast vid ett tillfälle. Det innebär att en person kan vara ordförande maximalt i 2 x 3 år.

UET:s tävlingar 2020

UET:s internationella lopp kommer att ses över med syfte att moderniseras, men för 2020 gäller följande:

  • UET Trotting Masters: 27 september, Solvalla.
  • Grand Prix de l´UET (Europaderbyt), UET:s 3 åringschampionat, UET:s 5-åringschampionat: 18 oktober, Vincennes, Frankrike.
  • Kusk-EM: 1–2 augusti Tongres och Mons, Belgien.
    Lärlings-EM: 28-30 juni, Tampere och Mikkeli, Finland.

Publicerad den 28 januari 2020. kundtjanst@travsport.se