Foto: Matilda Öhrman, TR Bild

Kallbloden till Åby

På lördag arrangeras V75 Champions i samarbete med ATG på Åbytravet. Svenska Travligan (STL) tar paus och laddar inför finalerna på Solvalla nästa lördag. Dock ingen regel utan ett undantag då STL Kallblodsdivisionen kör ett försök på Åby.


Kallblodens första meeting innehåller 13 försök och en final på Bergsåker den 27 juni. Åbys lopp på lördag är försök tre, de två första har vunnits av Steinfaks och Guldtopp.

Kallblodsloppet på har 150 000 kronor till segraren och har lockat 15 startande, sex av dessa är tränade i Norge. En av dessa är Järvsöfaks-sonen Grislefaksen G.L. som tränas av Jan Roar Mjölneröd (bilden).

Mjölneröd är A-tränare i Norge. Han har satsat hårt på kallbloden och på hans träningslista finns inte ett enda varmblod. Som kusk har han vunnit nästan 800 segrar och kört in över 43 miljoner kronor.

Grislefaksen G.L. trivs bra i Sverige (elva starter – fem segrar) och Mjölneröd har hittat en bra proposition för hästen. Endast nio tusenlappar till gränsen för tillägg. Och lång distans borde passa perfekt för denne starke herre (men märkligt nog har han aldrig vunnit på lång distans). Sist han startade i Sverige så slog han banrekord i Gävle med 24,8am.

Men det finns fler kallblod i startlistan (med Järvsöfaks som pappa). En är Bellfaks som är ägd i Mölndal och nu kommer ”hem” igen. Och formen är det inget fel på då han gjorde comeback i Umeå på Juldagen och säkert vann ett bra kallblodslopp på vinterbana.

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se

Publicerad torsdag 30 januari 2020. kundtjanst@travsport.se