Foto: Maria Holmén, TR Bild

STL med Propulsion i Zoogins lopp

Zoogin var en stjärna redan som unghäst, med seger i Svenskt Trav-Kriterium och ett andrapris i Derbyt året efter. Men han blev ännu bättre som äldre och vann i stort sett allt. På lördag körs hans lopp på Bergsåker. Favorit där är en annan undantagshäst, nämligen Propulsion.


I en rymlig hage i Bjuråker nära Dellensjöarnas stränder gick Zoogin på bete som unghäst. Nästa steg blev träning på skogsvägar och inne på Hagmyren i Hudiksvall. Det var så han växte upp Zoogin innan äventyret tog fart.

Hästen såldes på hösten som 2-åring och gick i träning till Åke Svanstedt. Och det var för Åke som han tävlade under hela sin karriär. 96 starter och 88 bland de tre första samt över 25 miljoner kronor insprunget berättar den sanna historien om vilket material Zoogin var av. Med de resultaten blev han en av Sveriges mest vinstrika häst någonsin.

Som äldre utvecklades han hela tiden. Som 5-åring skulle han växa in i klassen hette det. Men Zoogin visade direkt att man inte behövde vänta och vann Jämtlands Stora Pris, Solvallas Jubileumspokal och Åby Stora Pris.

Sedan fortsatte det så då han som 6-åring åter vann Solvallas Jubileumspokal, Elite-Rennen i Gelsenkirchen och Hugo Åbergs Memorial. På kuppen slutsegrare i den penningstinna serie dessa tre banor samarbetade om – World Cup Trot. Samma år vann han också Jämtlands Stora Pris och Åby Stora Pris igen.

Som 7-åring reste han runt och vann Finlandia Ajo, Oslo Grand Prix och Copenhagen Cup och som vanligt Jämtlands Stora Pris (tredje raka segern).

Som 8-åring vann han Solvallas Jubileumspokal och Sundsvalls Open Trot men även Svenskt Mästerskap på Åby och Nordiskt Mästerskap på Solvalla.

Då hade han sex år på raken segrat och vunnit mer än en miljon kronor. Än idag är han en av de svenskfödda hästarna som vunnit mest pengar.

På lördag körs hans lopp (7) på Bergsåker i samband med att Svenska Travligan (STL) kommer på besök. Storfavorit blir så klart Propulsion som här gör sin andra start i vinter som ett led i att bygga form inför en trolig start i Prix d’ Amerique i Paris, sista söndagen i januari.

I Diamantstoet  (10) gör Indra’s Secret ett nytt försök att starta en ny segerrad. Efter tre raka segrar blev det helt fel i finalerna på Solvalla Annandag Jul. Nu årsdebut på Bergsåker, där hon vann i mitten av december.

I Silverdivisionen (5) startar Doctor Doxey Zenz. Som han såg ut Romme när han vann i just Silverdivisionen senast kan han bli svårstoppad. Hästen ser ut att vara i sitt livs form.

I Kallblodsdivisionen (6) kommer toppstammade Ängsborken ut som en av de betrodda. Han var kanonbra som 3-åring då han slog dubbla svenska rekord. Som 4-åring ägnade han sig åt avel på heltid efter en skada. Nu är han pigg som en mört igen och kommer till start med två segrar i bagaget. Inte bara hästen utan även kusken (Jimmy Jonsson) och tränaren (Alf Jonsson) är mycket duktiga och år efter år levererar de bra siffror. 19 och 35 procent segrar hade de ifjol. Men kort distans och tillägg kan bli i svåraste laget då t ex Osen Prinsessa vann på 23,5 i näst senaste starten.

Jörgen Westholm har hela tre hästar anmälda till Bronsdivisionen (8). Rocky Tilly åkte dit mot Electrical Storm senast men vann två lopp före det och formen är det inget fel på. Stallet tror att han är deras bästa chans och från innerspår kan Ready Cash-sonen leda hela vägen.

Från innerspår kanske vinnaren i Klass I-loppet (11) startar också. Dit lottades i alla fall Arch Lane. Debut senast för Oscar Berglund – en av Sveriges mest spännande unga tränare.

Återstår Klass I (9) som känns som ett garderingslopp.

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se