Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Svenska Travligan (STL) till Kalmar

På lördag körs Svenska Travligan (STL) i Kalmar. Prinsessan Sibylla invigde banan 1965. Förste vinnare var Bengt Hjalmarsson och Lancer Scott (Bengt var son till Folke Hjalmarsson, han med Helge Solo). Bengt var för övrigt hela premiärdagens stora vinnare då han vann hela fyra av de åtta loppen. Två tog han med Nono de Sassy i något som hette Invigningsloppet. Detta lopp är idag ett Gulddivisonslopp inom STL och heter numera Kalmarsundspokalen (körs under midsommarhelgen). I Gulddivisonen på lördag (lopp 7) är Stepping Spaceboy och Baron Gift mest betrodda och båda kommer med bra form i bagaget.


Stepping Spaceboy kom tillbaka efter lång bortavaro med dunder och brak i december. Först vann han Legolas Minne på Åby och sedan Gert Lindbergs lopp (bilden) på Solvalla. Försök och final i Gulddivisionen gav  600 000 kronor på tre veckor. På Åby pep han till ledning från bricka ett och höll lätt undan. I finalen var det sak samma, snabb start till ledningen (åter från innerspår) och ohotad i mål (även om Elian Web säkert varit ett hot om han kommit loss). Baron Gift vann Gulddivisionen i Halmstad ett par dagar före julafton. Olle Rols och han löpte sida vid sida i början av upploppet, men var Baronen starkast sista biten. Både Baron Gift (spår 3) och Stepping Spaceboy (spår 6) trivs bra i ledningen och starten bakom bilen kan avgöra mycket.

Samma dag som Baron Gift vann Gulddivisionen i Halmstad så vann Secret Mission i Silverdivisionen. Nu ska Henriette Larsen och Secret Mission försöka upprepa den segern i just Silverdivisionen (lopp 9). Henriette kör mer och mer. Både antal segrar och inkörda kronor ökar från år till år. När 2019 summerades så hade hon vunnit 46 lopp och kört in 4,3 miljoner kronor. Secret Mission vann fyra lopp ifjol. Tre över medeldistans och ett över sprinterdistansen. Då var det startbil och Muscle Yankee-sonen vann på 11,5 från bricka tre. På lördag är det samma förutsättningar.

Om man ska vara med i Bronsdivisonen (lopp 11) så får man max ha tjänat 900 000 kronor. Man At Work står bra inne med sina 884 200 kronor. Dessutom tränas han av Timo Nurmos och körs av Örjan Kihlström, den framgångsrikaste tränaren och kusken i STL under förra året. Läget är också bra från spår tre och formen är det inget fel på. Sist var han ”bara” fyra, men då var han bortlottad och spurtade bra från stallsvängen till mål.

Boxaren Ingemar ”Ingo” Johansson var stenhård och omöjlig att golva under en period. Hans namne dyker nu upp i Klass I (lopp 10) och från innerspår luktar det ledning. Men sedan gäller det att stå emot när (stor-)favoriten Atik D.L. kommer ångandes. Il Duce Boko vann fyra av sex lopp ifjol men var struken för veterärbehandling senast. Nu laddar han för att försöka vinna Klass II-försöket (lopp 6) med Marc Elias i sulkyn. Paret har kamperat ihop tidigare och siktar på ledning.

Återstår två varianter av Diamantstoet som båda på förhand ser ut som garderingslopp.

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se