Diana Zet vann Stochampionatet

Diana Zet visade på nytt vem som är drottningen i kullen.
Hon tog hem Stochampionatet för Örjan Kihlström efter att ha kontrat ut Ganga Bae på upploppet.
– Den här tjejen är speciell. Jag är grymt stolt, sa tränaren Daniel Redén vars stjärnhäst nu har sprungit in sju miljoner kronor.


Det kom en rejäl störtskur precis innan årets upplaga av Stochampionatet skulle avgöras vilket gjorde banan kladdig. Men sedan blev själva loppet en odramatisk historia fram till sista kurvan. Favoriten Diana Zet tog direkt hand om ledningen och fick tidigt andrahandsfavoriten Ganga Bae på utsidan. Detta efter att den sistnämnde fått inleda med tredjespår i första kurvan. Sedan blev loppet låst med de två mest betrodda hästarna i täten. Örjan Kihlström fick köra väldigt sakta i ledningen och dirigera i 1.17-tempo loppet igenom. Över sista bortre långsidan attackerade hästar som Waiting Hill Hall och Award Kronos via tredjespår. Men de kom aldrig hotande nära eftersom Kihlström samtidigt skärpte tempot rejält framme i ledningen.

”Hon började tveka – är som en ettåring i psyket”
I sista kurvan touchade sulkyhjulen ihop med varandra när Diana Zet vinglade ut lite mot Ganga Bae. När hästarna svängde in på upploppet kopplade Ganga Bae greppet, och för ett ögonblick såg det ut som att Stefan ”Tarzan” Melander skulle ta sin första tränarseger i den här storloppsklassikern. Men Diana Zet ville annorlunda. När Örjan Kihlström ryckte tussarna ur hästens öron hade hon ett pollett kvar och svarade. Diana Zet kontrade till segern som var värd 2,4 miljoner kronor i och med premiechansningen. Därmed har det fyraåriga stoet sprungit in drygt sju miljoner kronor, efter att även ha vunnit Svenskt TravOaks i fjol som treåring och tidigare i år även Drottning Silvias Pokal. Snacka om att vara kulldrottning. Segertiden blev 1.15,3/2640a.
– Den här tjejen är speciell och då känns det som att hon bara är en ettåring i psyket. Hon började tveka, jag vet inte vad hon gjorde. Hon är rolig, sa en uppspelt och andfådd Daniel Redén som precis hade gjort en språngmarsch ut på banan under slutvarvet och plockat upp en huva som låg på innerspåret så att Diana Zet inte skulle riskera att snubbla över den och galoppera.
– Det flög av en huva som låg precis på innerspår, så jag tänkte att Diana Zet skulle ju hoppa om hon ser den. Så jag sprang ut och tog den.

Även en tredjeplats för Redén
För Örjan Kihlström var det här sjunde segern i Stochampionatet. Tvåa blev Ganga Bae och Jorma Kontio och trea Award Kronos, som kördes av Adrian Kolgjini. Därmed fick Daniel Redén väldigt stora framgångar som tränare genom både en seger och en tredjeplats. Äger hästarna gör hårdsatsande Stall Zet.
– Jag är grymt stolt. Vi brände med Conrads Rödluva förra året och nu tog Diana en seger. Hon är säker, sa Redén.

Obesegrat superlöfte imponerade våldsamt
I övrigt den här V75-omgången på Axevalla så fick vi se en imponerande uppvisning i treåringsloppet av Elegant Ima. Den norsktränade hästen (Geir Vegard Gundersen) svarade för en makalös prestation när han vann trots en löpning utvändigt om ledande Comand i ett hårt tempo. Körande Magnus Teien Gundersen provade för ledningen men fick svar och såg sedan till att hålla tempot uppe. Ledande Comand kastade tidigt in handduken medan Elegant Ima bara trummade på. Trots att flera konkurrenter försökte så kom ingen hotande nära. Det här ser ut att vara en riktig värstinghäst som fortfarande är obesegrad när han nu tog sin sjätte raka triumf. Vinnartiden blev strålande 1.12,4/2140a och förstapriset var 100 000 kronor.
– Han är enormt bra och det var roligt att vi har fått fram en så fin häst. Jag fick en vansklig position och provade först för täten men kände tidigt att Robert ville köra i ledningen. I sista sväng hade jag en god känsla för han är stark och god, sa Magnus Teien Gundersen.

Mellby Harissa tog revansch i Consolation
I Stochampionatet Consolation blev det seger för Mellby Harissa och Robert Bergh. Hästen satt fast i uttagningen till Stochampionatet och hade varit med i finalen med en tidigare lucka. Detta trots att hästen hade galopperat bort mycket mark i första sväng. Nu gjorde Bergh tidigt slag i saken och skickade iväg sin häst till ledningen redan innan första varvet var passerat. Mellby Harissa blev utmanad av Del Ray Pellini över upploppet men sträckte på sig och vann enkelt.
Sju rätt på V75 gav 5 368 kronor, sex rätt gav 50 kronor och det blev ingen utdelning på fem rätt. Därmed blir det jackpot till kommande lördags V75-omgång som avgörs i Bollnäs.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publicerad måndag 20 juli 2020. kundtjanst@travsport.se