Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Double Exposure utklassade grabbarna i Åbergs

Bara tre ston hade gjort det före henne i loppets 50-åriga historia. På tisdagskvällen utklassade Double Exposure grabbarna i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro. – Att en märr lämnar hingstarna så där är faktiskt helt otroligt, sa kusken Örjan Kihlström som log i kapp med tränaren Daniel Redén och hästskötaren Jenny Sundin efter loppet med 1 609 000 kronor i förstapris.


Sprinterklassikern på Jägersro var en öppen historia på förhand. Obesegrade fenomenet Ecurie D. tilldrog sig det största intresset och loppet höll så hög klass att många ville ha det till det bästa i Europa under hela 2020.

Sedan gick det nästan för enkelt att vinna. Och för ovanlighetens skull var det ett sto som vann. Fridhems Ambra, Judy Song och Peace Corps har vunnit Åbergs. Nu klev sjuåriga USA-födda stoet Double Exposure fram och tog för sig.

Örjan Kihlström lät henne pila till ledningen på några steg och väl i spets var hon reglerbar och lydde när kusken tog i henne. Med första 500 efter 1.10.9 och varvet på 1.10,5 kunde Double Exposure samla mod. Adrian Kolgjini var snabbt framme och uppvaktade ledarinnan med Tae Kwon Deo men det hjälpte inte. När det norska huvudlaget drogs i den sista kurvan lämnade Double Exposure allt vad motstånd hette i Hugo Åbergs Memorial 2020. 1.09,2 över 1 609 meter är den fjärde snabbaste tiden i loppets historia.

– Hon har varit bra hela tiden men att hon fick vinna ett sånt här stort lopp och slå de bästa hästarna är fantastiskt. Jag har kört väldigt bra ston men efter det här det snudd på att det bara är Delicious som är i samma kaliber, sa Örjan Kihlström.

Känslosamt för tränaren

För Daniel Redén blev segern en slags revansch, en känslosam sådan. Solvallatränarens Propulsion har vunnit loppet tre år i rad och mycket talar för att hästen inte får behålla segrarna. Ett ingrepp, en nervsnittning, hade gjorts på hästen i USA innan den såldes på auktion och påbörjade sin karriär hos Redén och utredning pågår.

– Double Exposure är en fruktansvärd häst. Ja, det är en ny Delicious. Just i dag när Propulsion varit här nere och varit först tre gånger och gjort såna enorma lopp så var det stort! sa Daniel Redén med tårar i ögonen.

Ecurie D. besegrad

Cokstile hittade ut från vinnarhålet med Wim Paal och spurtade till andraplatsen tre längder efter vinnaren. Trea slutade Tae Kwon Deo och Adrian Kolgjini.

Frode Hamres efter elva starter obesegrade Ecurie D. visade 1.06,0 sista 800 i spåren för Erik Adielsson och kom in som fyra i mål på tiden 1.10,0.

Erik Adielsson berömde fyraåringen men var trots allt besviken.

– Hästen gjorde ett fantastiskt lopp och jag är stolt och nöjd med vad han gjorde. Men jag är besviken på resultatet. Så här i efterhand var loppet kört för oss när vi fick spår tio. Tempot var bland de långsammaste för hela dagen. Ingen körning alls och då är han offside hur bra han än är, sade Adielsson.

Mikael Wikner, Kanal 75