{{next.header}}
Nu i semestertider tillåts vi svenskar ligga på badstränder, äta på restauranger, besöka muséer och handla på stormarknader. Men vi får inte besöka travtävlingar som banpublik. Varför då, undrar många. Hade inte det gått att lösa på något sätt, travbanorna har ju stora utrymmen utomhus?
Maria Croon svarar så här:
- Jag vet att många längtar till publikplatserna, och vi hoppas att det så snart som möjligt blir tillåtet för oss att öppna igen. Men så länge inte Folkhälsomyndigheten tillåter publik på idrottstävlingar, kommer vi köra våra travlopp utan banpublik. Där är vi i samma läge som till exempel Allsvenskan i fotboll och andra större publiksporter.
Vad händer den dagen myndigheterna börja lätta på idrottens publikstopp?
- Jag har full förståelse för att myndigheterna vill avvakta utvecklingen nu under sommaren, innan man beslutar om eventuella ändringar. Men vi har förberett oss på några olika scenarier och banorna kommer direkt kunna anpassa sig till framtida regler, när de väl kommer.
Ökat tillträde för media på tävlingar
Under coronapandemin har media haft begränsade arbetsmöjligheter på travtävlingar, och sedan maj är det endast Kanal 75 som har haft tillträde till stallbacken. Från fredag ändras detta – arbetande mediarepresentanter har återigen tillträde till stallområdet under tävlingstid.
– Eftersom stallbackarna betraktas som rena arbetsplatser är det förstås bara personer som har en direkt arbetsuppgift kopplad till den aktuella tävlingen som får vistas där under tävlingstid. Vi vill att professionella reportrar, med specifika arbetsuppdrag för publicering i etablerade media, ska ha tillträde till stallbacken och kunna jobba på ett bra sätt, säger Maria Croon.
(En länk till nya direktiven för media under tävlingstid, hittar du längst ner på sidan.)
Publicerad onsdag 15 juli 2020. kundtjanst@travsport.se