Foto: Maria Holmén, TR Bild

Krister Söderholm till tvåtusen segrar

Som nummer 43 i den svenska travhistorien tog Umåkers tränare Krister Söderholm i lördags sin tvåtusende seger på Dannero. Hästen som ordnade jubileumet var Lollipop Girl.


– Det har varit ett mål att nå två tusen kusksegrar och det känns stort att vara där. Jag har varit med i travet länge och det är fortfarande lika kul, säger 68-årige Krister Söderholm som driver ett litet stall på Umåkers travbana och alltjämt kör en hel del.

Krister Söderholm är bördig från Piteå och inledde sin framgångsrika karriär som amatör i Boden, där första segern bokfördes 1970 med kallblodet Rane och inträdet i Tusenklubben ordnades 18 år senare tillsammans med Joy the Freight på Skellefteå 1998.

Vägen till egen tränarlicens gick genom arbete hos storheter som Sören Nordin på Solvalla och Boden-profilerna Sigge Reüter och Gustaf Hallén. Krister Söderholm fick snabbt fram en stor genombrottshäst i Lena Fox. Tillsammans tog de 22 raka segrar i början av 70-talet, vilket då var ett svenskt rekord i sitt slag och som Ina Scot senare överträffade med 31 i följd. Det blev totalt 44 segrar för paret Lena Fox/Krister Söderholm.

– Lena Fox var egen träning och en undantagshäst som visste var mållinjen låg. Hon vann aldrig med några stora marginaler. Tyvärr var hon väldigt skör och svår att hålla fräsch. Hon skrittade mest i träningen och jobbade aldrig fortare än i 1.35–40-tempo, minns Krister Söderholm.

Lena Fox var också en i Kristers fyrling på Solänget 1977, ett år då Krister erövrade ett av sina nio kuskchampionat. Andra segerstaplare i Kristers träning är Metzinger och King Vibb med vardera 16 fullträffar och Black Power L.G. med 21.

– Bland hästar som ligger mig varmt om hjärtat vill jag gärna nämna Säterbest som jag körde till världsrekord på 1.25,4 på Bergsåker 1978 och även vann Svensk Norska loppet med. Riktigt bra var också lilla stoet Veuve Clicquot E. som tävlade upp i Stoeliten och Pride Fox som tog hem Sverigeloppet.

Det var under en period Krister flyttade och blev tränare på Solvalla.

– Min största hästägare bodde i Stockholm och tjatade på mig om att flytta och jag hade en bra period på Solvalla innan jag vände norrut igen.  Där kom också största segern i karriären då jag körde Carolo Min som travade hem 947 000 kronor vid segern i Svenskt Travkriterium 1987.

Publicerad måndag 20 juli 2020. kundtjanst@travsport.se