Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild

Redan 450 anmälda

Intresset för projektet Till Start är mycket stort och redan har många anmält sig. – Vi hade målsättning på minst 300 deltagare och i nuläget är det ca 450 anmälda, säger Petter Johansson (bilden), sportchef på Svensk Travsport.


Idén kommer från början från Norge och DNT (Det Norska Travselskap) där man drivit projektet sedan 2011 med gott resultat. Nordiska Travmuseet i Årjäng tog idén till Sverige och nu sprider den sig över hela landet sedan Svensk Travsport, Travsällskapen och BAS-organisationerna satsat på projektet som både i Norge och Sverige kallas Till Start.

Syftet med projektet är att aktivera både människor och hästar, så att man kan få ut sina hästar i premielopp, kvallopp och/eller starta. Projektet kör igång i höst. Man gör det via lokala träffar på 11 banor, runt omkring i Sverige.

– Det blir en härlig blandning av varmblod, kallblod och ponnyer i alla åldrar, från Boden i norr till Jägersro i söder säger Tina Virkama projektledare för Till Start hos Svensk Travsport.

Till projektet har man lyckats knyta två profiler med stort kunnande, Per K Eriksson och Bo Milton. Per är idag tränare på Mantorp men han har en lång karriär i USA bakom sig. Per vann Hambot 1985 med Prakas, 1991 med Giant Victory och 1992 med Alf Palema,. En gång i tiden var Per Eriksson lärling hos Sören Nordin. Bo Milton är en erkänt duktig hovslagare och han har en lång meritlista både i Sverige och USA. Bo Milton har arbetat som lärare på både Wången och Flyinge. Han var tidigare också hovslagare och travtränare i USA på 80- och 90 talet. Nyligen testades upplägget i Årjäng, där duon gick igenom hästarna, såg dem på banan och sedan gav råd.

Premiärsäsongen riktar sig till B-tränare och ungdomar.

Publicerad den 4 juli 2020. kundtjanst@travsport.se