Svenska Travligan – Bollnästravets stora höjdpunkt

Äntligen är det dags för sommarens stora höjdpunkt på Bollnästravet. STL-tävlingar med bland annat Bollnäsloppet. Banan och aktiva är förväntansfulla och travbanechef Stefan Samuelsson har ordet:


Bollnäsloppet är ett lopp som vi har valt att tillägna Delicious U.S. efter sitt fantastiska världsrekord, satt här på Bollnästravet 2015. För att premiera bra insatser har vi valt att ge en bonus på 100.000 kr till det ekipage som skulle slå gällande världsrekord för ston respektive hingstar/valacker. Summan har nu ackumulerats till hela 400.000 kr. Det skulle vara en härlig känsla att få dela ut denna summa till någon av de elva ekipagen som ställer upp i årets upplaga av Bollnäsloppet. Hemmafärgerna försvaras här av Queer Fish (Magnus Träff) och Vacqueyras (Thomas Åhlund). På sidan 19 i helgens banprogram kan ni läsa om vilka rekord som ska slås.

Segerceremoni
Trots avsaknad av publik kommer vi under dagen att ha segerceremoni för samtliga ekipage i vinnarcirkeln. Där kommer vi att lägga på segertäcke och krans i berörda lopp samt filma/fota segraren, allt för att hästägaren ska få ett minne från tävlingarna. Detta gör att värmningar denna tävlingsdag endast är tillåtet i rätvarv. Men på grund av rådande omständigheter är det bara häst och kusk som uppvaktas av vår ordförande Carl-Erik Sandström. Hederspriser kommer att finnas vid inskrivningen dit vi gärna ser att tränare/skötare till segrande häst kommer efter loppet.

Hög klass på tävlingarna
Som vanligt håller STL-tävlingarna hög klass. Vi inleder direkt med en silverdivision där bland annat Björn Goop tar ut miljonären Guillaume Boko som uppenbarligen trivs över lång distans. I Klass II har vi tre hemmahästar med formen i zenit, Arabesque (Magnus Träff), Jalna Boko (Mikael Cedergren) och Highlight Moon (Tomas Pettersson). Inte omöjligt att någon av dessa är med i segerstriden. Jon Olssons minne har körts sedan 1968 då Steggsy och Willy Johansson vann. I år är det Höstbo Elis och Tomas Pettersson som ska försvara hemmalagets färger och ställs mot bland annat Pyrmo samt de norska gästerna Kos Odin och Rappnor. Klass I kommer bli ett riktigt styrkeprov över tre varv. Stefan Arvidsson selar ut två hästar, Ediego och Axl Brown. Duon möter flera namnkunniga hästar såsom i år obesegrade Viscount och T.Rex Face. Diamantstoet är denna gång öppet för ston med lägst 100.000 kr vilket gjort att Fredrik Wallin gästar oss med sitt fina sto Activated. Dock ska hon ta in 20 meter på Björn Goops Anthara Bi och 40 meter på Robert Berghs Belle Reine. Avslutar omgången gör vi med Bronsdivisionen över sprinterdistans. Spårlottningen vanns av Chapuy som växer flera klasser i ledningen. Men Vaduz Wise As och Jorma Kontio kanske inte låter Åke Lindblom bestämma helt själv. Spännande då att se vad Stefan Arvidssons Mr Clayton J.F. kan prestera. Vi hoppas att detta är första och sista gången som vi arrangerar STL-tävlingar utan publik. Nästa års STL-schema är i dagsläget inte klart men vår förhoppning är att vi då åter kommer att få arrangera två tävlingar och då med publik.

Med hopp om fint väder och spännande travsport!

Stefan Samuelsson
Travbanechef