Svenska Travligan till Årjäng

På lördag körs Årjängs Stora Sprinterlopp och på startlinjen finns flera hästar från Elitloppet. Sorbet, Disco Volante, Millindollarrhyme och Racing Mange var alla med i Elitloppet. Tre av dem tom i finalen där Sorbet som fyra drog det längsta strået.


Den som inte tog sig dit var Disco Volante som hoppade från spår tre bakom bilen. Nu har han dock spår fyra, och därifrån har han aldrig förlorat över kort distans och med autostart. Men kanske lurar en annan häst alla hästarna från Elitloppet på segern. Milligan’s School och Ulf Eriksson är ett troget par. Hästen har hittat formen igen och nu fick ett bra spår.

Årjängstravet kör dubbeltrav med tävlingar både fredag och lördag. Första start fredag är 18.30 och första start på lördag är klockan 14.45. Årjängs Stora tillika Gulddivisionen och Gazza Degatos lopp körs som lopp 11 på lördag.

Vinnaren i Årjäng blir inbjuden till Hugo Åbergs Memorial på Jägersro och historiskt har de som vunnit i Årjäng alltid gått bra på Jägersro. Dessutom är det så att Årjängs Stora är ett av 15 lopp där man samlar poäng för att vara med i STL Open som körs på Solvalla den 27 september. Vinnaren där belönas med 750 000 kronor.

Björn Goop (bilden), en av de bästa i världen både som kusk och tränare, har vunnit 436 lopp i Årjäng, men märkligt nog aldrig Årjängs Stora (tvåa som bäst). Med Mellby Free siktar han på sin första seger i Årjängs Stora och om vinner hon på 09,6 eller snabbare så raderar hon Your Highness (och Björn Goop) rekord från 2015.

Björn selar ut fler hästar med toppchans. I Silverdivisionen (lopp 10) tar han åter ut Zap di Girifalco. Senast var han ute i STL på midsommar i Kalmar med Jepson i sulkyn. Seger på 11,6am inger respekt.

I Diamantstoet (lopp 6) startar stallet Zosima Mag (Mats E Djuse), Karamel Hill (Jepson) och Zarina Bi (Goop). Karamel Hill har verkligen gått bra sedan hon kom till Björn. Sex starter, fyra segrar och två andrapris. Hon har rest kors och tvärs i Sverige och startat i Boden och på Jägersro. Zarina Bi har två starter för Björn, en seger och ett femtepris. Zosima tre starter och en seger, nära att vinna i Arvika senast.

 En annan hårt betrodd Goop-häst är Fort Knox i Hall Of Fame/Bronsdivisionen (lopp 7).  Hela 3 140 meter och autostart. Ett relativt öppet lopp där Björns häst är med där framme om han har en bra dag. Han inledde sin karriär med fem raka segrar men sedan dess har han blandat resultaten.

I Klass II (lopp 9) kommer Timo Nurmos springare Civilon till start från dåligt utgångsläge. Fem starter och fyra segrar hittills. I sulkyn mästerkusken Jorma Kontio som vunnit över 11 000 lopp och ifjol valdes in i Hall Of Fame. Nurmos låter mycket positiv på hästen och han var bra i ett jobb i måndags.

Ur STL-paletten återstår Klass I (lopp 5) som ser öppet ut. Här kör Ulf Ohlsson Mr Marvelous som är en av de mest betrodda. Ohlsson vinner lopp på i stort sett alla banor i hela Sverige år efter år. I år leder han som vanligt allsvenska kuskligan (i STL är Björn Goop etta bland kuskarna).

Årjäng bjuder på flera fina kallblodslopp denna lördag. I Erik Perssons Memorial (lopp 4) startar Månlykke A.M. som favorit. I lopp 8 får vi se Åsrud Vilja som går 22-tider hela tiden (svenskt rekord i senaste starten). Hon möter bland andra Ulsrud Tea som har vunnit 86 lopp, tjänat nästan åtta miljoner och har 20,4 i voltrekord och har gått 18,9 med autostart. Vilka härliga ston som kommer från Norge till Årjäng!