Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Kalmar på söndag för Svenska Travligan (STL)

Som vanligt är det söndag som gäller för Kalmars stortrav under midsommarhelgen. Och som vanligt blir det fartfest i Kalmarsundspokalen. En nyhet för i år är att loppet är ett försök till STL Open, som körs på Solvalla i september och där segraren får 750 000 kronor.


Kalmarsundspokalen har körts sedan 1965 då Nono de Sassy och Bengt Hjalmarsson vann. Sedan dess har många storheter vunnit loppet. Ifjol vann Fleming Jensen (bilden) med Slide So Easy, hästen som senare under hösten (oktober) var två i det så kallade VM-loppet i USA. I år kommer Flemming tillbaka för att nu försöka vinna med Tycoon Conway Hall.

Men fler känner sig kallade, t ex Elitloppshästarna Disco Volante och Tae Kwon Deo. Men tyvärr startar de båda i andra ledet bakom bilen. Vem lurar i vassen? Kalmarsundspokalen (lopp 9) eller Gulddivisionen i STL lockar med 150 000 kronor till segraren, oavsett vem det blir.

I Bronsdivisionen (lopp 5) har Ingo dragit bricka ett. Hästen trivs i ledningen och körande  Christoffer Eriksson siktar dit. Kanske vinner han en knockout-seger?

Favorit till segern i Klass II (lopp 6) är Oscar L.A. Ready Cash-sonen inledde sin karriär i Tyskland. Sedan han kom till Joakim Lövgren här han startat nio gånger och vunnit fem. Autostart är en fördel.

Stoeliten (lopp 7) innehåller bara åtta hästar, men det är inte vilka hästar som helst. Vi sorterar dock ut Double Exposure. Ifjol var hon med i Elitloppet. I år vann hon under samma helg Lady Snärts lopp (Stoeliten) på 09,9ak. Senast var hon fyra i Jämtlands Stora Pris efter bra spurt. Värst emot är superintressanta Une Etoile Gar och årsdebuterande Activated, som vann Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet ifjol.

Silverdivisionen (lopp 10), näst högsta klassen, innehåller bar hästar som Man At Work och Island Life, som var etta och trea i finalen senast. Björn Goop lånar ut Zap di Girifalco till Carl Johan Jepson och den hästen kan man aldrig räkna bort. Örjan Kihlström vann sju lopp på Solvalla i onsdags och är i form. Här har han också en bra chans med Hill Street.

I startlistan till Klass I (lopp 11) hittar vi Velten Limelight och Rick Ebbinge. Hästen var strålande senast som tvåa bakom Don Fanucci Zet (onsdagens vinnare av Prix Readly Express, före Aetos Kronos och Green Manalishi). Skulle Velten bomma så kan det vara dags för King of Everything att notera en etta igen. Han vann ett Klass II-försök på Färjestad i början av mars. Sedan dess har han inte vunnit men gjort bra lopp som tvåa, trea och fyra. Senast var han nära att vinna Klass I-finalen under elitloppshelgen.