Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Miljonseger för Vitruvio och Goop i Finland

Vitruvio vann Kymi Grand Prix för sin tränare Björn Goop och tjänade en miljon kronor. Han utkämpade en härlig upploppsduell med Cokstile som gjorde ett enormt lopp utvändigt som knappt slagen tvåa.


Det finska storloppet Kymi Grand Prix avgjordes i Kouvola några mil från den ryska gränsen lördag eftermiddag. Det var ett riktigt superlopp med flera elitloppshästar bakom startbilen. Fjolårets vinnare av Oslo Grand Prix, Vitruvio, gjorde sin andra start för nye tränaren Björn Goop (bilden). I den första i Oslo blev hästen väldigt laddad utvändigt om ledande Elian Web där de drog iväg och varvade på 1.07,5. Vitruvio höll makalöst bra som trea och den här gången höll han sig lugnare.

Björn Goop laddade ingenting från start där Handsome Brad öppnade snabbt till ledningen men släppte till Moni Viking ut på den första långsidan. När Christoffer Eriksson attackerade från kön med Coktstile var Björn Goop med på noterna och forcerade Vitruvio till ledningen 1300 meter kvar. Coktstile kom fram på utsidan och första varvet travades efter 1.13.

i andra par utvändigt satt Blé du Gers perfekt placerad för Jos Verbeeck, men den sistnämnde var utan chans att gå i närkamp. För slutstriden stod helt mellan Vitruvio och Cokstile som utkämpade en härlig duell sida vid sida upploppet ner. Men när mållinjen nalkades hade Vitruvio huvudet först och tog hem segern i Grupp 1-loppet. Cokstile höll fruktansvärt bra som tvåa och han visade att toppformen från andraplatsen i Elitloppet håller i sig. Segertiden blev 1.11,6 över distansen 2100 meter med bilstart.

– Det var två topphästar som kämpade mot varandra över upploppet. Christoffers häst var väldigt duktig, men Vitruvio tog fram sin fighting spirit och det avgjorde till slut, sade Björn Goop.

Trea blev Moni Viking, som även han tränas av Björn Goop, och fyra blev Handsome Brad. Däremot galopperade Makethemark i sista kurvan en bit ner i kön och han fick det inte att stämma med de snäva svängarna i Kouvola. Jörgen Westholm-tränade Antonio Tabac blev oplacerad från fjärde par invändigt.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publicerad den 28 juni 2020. kundtjanst@travsport.se