Ponnytravet återstartar

Hallå där, Elin Larsson…


…ponnysamordnare på Svensk Travsport. Hur känns det inför ponnytävlingarnas återstart 14 juni?
Det känns så klart skönt att komma igång. Det har varit en trist vår med mycket osäkerhet. Beskedet att kunna starta ponnytävlingarna igen, kom ju för bara en vecka sedan.

Vad är det som gjort att ponnytravet inte kunnat tävla under coronapandemin, medan ”stora travet” kunnat göra det?
Stortravets tävlingar har sedan 12 mars hanterats som en ren arbetsplats där endast yrkesverksamma människor får vistas, och dessutom under strikta restriktioner. Ponnytravet kan ju inte ses som en yrkesverksamhet på samma sätt och därmed har myndigheternas regler, bland annat resebegränsningarna, i praktiken omöjliggjort ponnytävlingar.

Men från 14 juni finns alltså möjlighet att börja tävla igen?
Ja, resebegränsningarna tas bort den helgen och det öppnas också upp för idrottstävlingar i alla åldrar från söndag 14 juni. Därmed känner vi oss trygga att kunna arrangera säkra ponnytävlingar. Ridsportförbundet har gjort samma värdering, och deras corona-anpassningar av ridtävlingarna bygger på ungefär samma grundtänk som vi har.

Vad är det för regler och begränsningar som gäller för en ponnykusk på söndag
Direktiven för ponnytävlingar är nästan de samma som för stortravet. Stanna hemma om du är sjuk eller har symptom. Tvätta händerna ofta. Håll avstånd till andra människor. Samlas inte i grupper. Klä om i bilen eller på annan enskild plats. Ingen får vistas på publikplats. Var utomhus så mycket du kan, även när du äter. Stå inte i klungor vid staketet och titta på loppen. Åk hem när du tävlat färdigt för dagen. Överväg att stanna hemma om du är du äldre än 70 år eller i annan riskgrupp. Du kan läsa ponnydirektiven i länken här nedanför.

Något som skiljer i direktiven från stortravet?
Under ponnytävlingarna får endast två (2) personer per startande ponny vara på stallbacken under tävlingstid. Banorna kommer att ha vakter som kontrollerar detta.

Bara två personer per häst? Men jag måste ha någon som kör transporten… Min mamma kan inte lämna mina småsyskon ensamma hemma… Min bror går ju i travskolan på banan… Min kompis vill hemskt gärna följa med…
Exempel på situationer som blir jobbiga nu. Men det är helt avgörande att vi begränsar antalet människor på stallbacken, annars följer vi inte myndigheternas regler. Alla måste anpassa sitt tävlande till att max två personer per häst får komma in. Chauffören kan ju till exempel vänta utanför stallbacken i värsta fall. Travskolan har aldrig några lektioner under tävlingstid. Och om man som förälder inte lyckas få ihop det med barnpassningen på annat sätt – ja, då är det tyvärr ponnytävlingen som man får avstå den här gången.

Hur ser tävlingskalendern ut?
Vi har i princip gjort en ny kalender. Just nu har vi bara klart med juni månads tävlingsdagar, men nästa vecka kommer vi släppa datumen och propparna för juli. Vid månadsskiftet hoppas vi ha klart med datumen för hela årets kalender. Troligen blir det en något längre tävlingssäsong i år med lopp ända in i november och december.

Några andra skillnader i tävlingsutbudet?
Vi vill starta i lagom takt, för att se att det funkar på ett säkert sätt. Till exempel blandar vi inte ponnylopp med stortravet under sommaren, det blir istället bara renodlade ponnydagar. I början kör vi max tio lopp per dag. Banorna kommer inte arrangera några dubbeltrav med övernattning. Och de första veckorna kör vi endast med svensktränade ponnys för att inte i onödan öka resandet över landsgränserna.

Färre lopp och färre tävlingsdagar än normalt på sommaren, alltså. Då kanske inte min ponny får de perfekta propositionerna?
– Så blir det nog för många i sommar. Det här året ÄR annorlunda, och en av konsekvenserna är säkert att man får tänka på ett annat sätt när man matchar sin häst.

Lycka till med återstarten!
Tack, det ska bli spännande och jag hoppas att vi alla inom ponnysporten hjälps åt för att det här ska bli så bra och säkert som möjligt. Men vi får inte glömma att vi fortfarande har en coronapandemi i samhället. Följ regler och ta hand om varandra.