Foto: Svensk Travsport

Propulsion, Pegasus och ponnytrav

Utredningen om Propulsion pågår med hög intensitet. Jag förstår att många väntar på svar, men ett omfattande arbete återstår och frågeställningarna är många och komplexa. Det är angeläget att alla fakta kommer fram och att alla parter ska höras så det kommer troligen ta veckor innan utredningen är klar.


Vi har nu knutit Pehr Jern till utredningen, som därmed förstärkts med en extern person med gedigen utrednings- och juridisk kompetens. Pehrs uppdrag är att i en central roll genomlysa hela frågan och därmed även Svensk Travsports hantering och ansvar.

Under många år har Pehr Jern arbetat med olika former av utredningar och granskningar. De senaste åren inom ramen för Combitech och uppdragen har bland annat varit inom svensk polis, Europol, och EU-rådet.

Positiv Pegasus-rapport

Även om det nu blir en abrupt övergång så går vi över till något helt annat; Hela den svenska travsportens gemensamma målbild finns formulerad i Pegasus-dokumentet som i år sätter ett särskilt fokus på bredd och ungdom. Varje månad sammanställer sportavdelningen en lägesrapport om travets rekryteringsarbete på travsport.se, ta gärna del av den.

I lägesrapporten för maj finns en hel del positivt att glädja sig åt. Antalet elever i travskolorna har ökat rejält i år och är fler än någonsin. Rapporten redovisar även fortsatt positiv utveckling för antalet licensinnehavare, hästägare och hästar. Statistiken visar också att svenska licensinnehavare, svensktränade hästar och hästägare tävlat oftare jämfört med samma period 2019.

Sedan den 12 mars genomförs travtävlingarna utan publik och det finns ännu inga signaler om när portarna kan öppnas igen. Publikmålen i Pegasus är förstås ställda åt sidan tills vidare, men tillsammans fortsätter travsporten hålla igång intresset och vår näring genom att hantera Corona-krisen på ett fantastiskt sätt.

Efterlängtad omstart av ponnytravet

Travsportens viktiga ungdomsverksamhet inom ponnysporten hann knappt börja sin säsong innan vi tvingades stänga tävlingarna den 29 mars. Genom att Folkhälsomyndigheten lättat på restriktionerna för resor och idrottstävlingar kan ponnysporten göra sin efterlängtade omstart den 16 juni och sedan följer ett intensivt tävlingsprogram i sommar. Tills vidare kommer ponnytävlingarna ha samma restriktioner och begränsningar som stortravets tävlingar.

Förra veckan bjöd Östersund och Svenska Travligan på stor travsport och på lördag går stafettpinnen vidare till Boden och Norrbottens Stora Pris. I huvrollerna finns bland annat elitloppshästarna Milliondollarrhyme och Makethemark, Bodens egen stolthet. En stor folkfest kommer bli många små där folk träffas i små sällskap och skapar trevlig travstämning var och en för sig, menar sportchefen David Zimmer. Bodentravet slår också upp en egen speciell STL/V75-studio från stallbacken med tips och gäster. Bodentravet-påsen med t-shirt, keps, penna och program höjer också stämningen.

/Maria

Publicerad den 11 juni 2020. kundtjanst@travsport.se