Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Succé för Global Badman och Wäjersten i E3-finalen

Daniel Wäjersten är färsk som travtränare men har redan hunnit göra stor succé. Nu tog han hem sin första storloppsseger när han styrde in egentränade Global Badman i E3-finalen. – Det har varit en ganska stor anspänning hela dagen men nu känns det mest tomt, sa Wäjersten efter fullträffen på hemmaplan.


Det var högklassig travsport vi bjöds på under Bergsåkers V75-tävlingar på lördagen. E3-finalerna var i fokus och det blev en synnerligen rutinerad tränare som tog hem stoklassen, och en ung, lovande och hungrig tränare som vann finalen för hingstar och valacker.

Vi börjar med den sistnämnde för Daniel Wäjersten (bilden) har fått en flygande start på sin proffstränarkarriär. Global Badman var favorit i finalen efter en imponerande insats i försöket. Tränare Wäjersten körde också som att han hade bästa hästen. Han svarade ut Ulf Ohlssons häst Vici Volante på första långsidan och såg till att ta positionen utvändigt om ledaren. För täten tog Despot Power om och kalmarhästen öppnade snabbt, 1.10,9 första femhundra metrarna men fick sedan ta det lugnare och varva på 1.16,9. Global Badman är speciell i stilen och runt sista kurvan satt Daniel Wäjersten och bara höll i sin häst. Över upploppet släppte han av lite grann den sista biten och måttade snyggt in segern precis före mållinjen. Kort efter mål rullade Global Badman över i galopp. Despot Power höll till andraplatsen och var inte långt efter i mål efter den duellen.

Men en ruskigt bra prestation av Global Badman som var starkast och bäst i loppet. Och en kylig insats i sulkyn av Daniel Wäjersten som litade på sin häst som inte var fullt körbar till slut. Han släppte av bara den sista biten och det höll. Det här var sjunde segern i elfte starten för Global Badman som i fjol var trea i Svensk Uppfödningslöpning. Segertiden blev 1.13,0/2140a och förstapriset var 950 000 kronor.

– Det har varit en ganska stor anspänning hela dagen. Nu känns det mest bara tomt. Ingen skillnad mot tidigare. Jag trodde att jag kanske skulle gråta eller sprudla av glädje men det kanske kommer snart, sa Daniel Wäjersten på stallbacken direkt efter loppet.

– Jag hade kanske hållit ut Kims häst som jag satsat för fullt från start, men vet att jag har en häst som kunde prestera ändå. Sedan trodde jag att Kims häst, som fått öppna tufft och blivit lite vass, skulle bli mör till slut. Jag körde på säkerhet i sista sväng.

E3-kungen Båth slog till igen

Han kallas inte för E3-kungen för intet. Svante Båth fortsätter att göra skäl för det namnet och nu kom 14:e segern i E3 genom Barbro Kronos i stoklassen. Från positionen utvändigt om ledaren var hon bara bäst för Erik Adielsson.

– Det här är en riktigt bra talang, sa Svante Båth.

– Hon var ruggigt bra och jag är imponerade av henne, sa Erik Adielsson.

Svante Båth fortsätter att göra skäl för epitetet "E3-kungen". Han har haft enorma framgångar i de stora unghästloppen genom åren och framförallt i E3-finalerna. Nu har Båth plockat fram en ny stjärna i Barbro Kronos som såg till att Solvalla-tränaren bärgade sin 14:e seger i E3. Det var för övrigt den första segern i en stofinal över medeldistans och därmed har Båth vunnit i samtliga klasser i E3.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publicerad söndag 28 juni 2020. kundtjanst@travsport.se