Unghäststjärnor gör upp i E3 och STL-finaler med Odd Herakles mot Månprinsen AM

Bergsåker dukar upp till stor travfest på lördag: Landets främsta treåringar gör upp i två E3-finaler och STL-finalerna innehåller supermatchen mellan Odd Herakles och Månprinsen AM.


E3-finalerna är treåringskullens första storlopp och har sett många stjärnor födas genom åren. Succékonceptet föddes 1997 som ett samarbete mellan Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro och E3 innehåller en lång serie med lopp under året.

Årets första E3-finaler avgörs över medeldistans med ett förstapris på 950 000 kronor. I stonas uppgörelse kommer flera hästar från glänsande insatser i uttagningsloppen. Eskilstunas Loaded Maria med Mikael Svedberg (bilden) är obesegrad i sina fem starter och har visat upp stora kvaliteter. Hon har vunnit sina lopp utan att behöva avslöja hela sitt register och rankas etta av de flesta. Från spår tre bakom bilen är hon direkt med i händelsernas centrum.

Motstånd saknas inte. Chablis Ribb med Leif Witasp vann sitt försök med krafter sparade och är oerhört startsnabb. Siktet är inställt på ledningen och där är hon svårfångad. Florist (Kevin Oscarsson) kan få det perfekta smygloppet och ha spurtkrafter sparade till upploppet.

Hemmaseger för Global Badman?

Ska det bli hemmaseger i E3-finalen för hingstar och valacker? Det är ett tänkbart scenario att Bergsåkers och Daniel Wäjerstens Global Badman tar hem det hela. Global Badman tillhörde kulltoppen redan som tvååring, men svek i det stora loppet, Svensk Uppfödningslöpning. Årets säsong har han inlett starkt och startar i finalen med två mersmakande segrar i ryggen.

Revelation valdes till Årets tvååring i fjol och har fortsatt att imponera för Per Nordström. Skåneekipaget drabbades av trafikproblem i försöket och fick nöja sig med andraplatsen, men avslutningen var imponerande. Han kan vara lösningen, men finalen får han börja från bakspår. Flera andra smider segerplaner i en öppen final: Selected News, Maestro Zon, Global Bookmaker...

Kan Månprinsen AM ta revansch?

Odd Herakles eller Månprinsen AM? I kallblodsdivisionens final möts Norges och Sveriges bästa kallblod. Odd Herakles är den som imponerat mest den sista tiden och är nu ute efter sin nionde raka seger. Han sänkte det norska rekordet senast och besegrade gången före Månprinsen AM i Elitkampen på Solvalla. Månprinsen avslutade sylvasst i det loppet och gynnas nu att loppet gäller medeldistans och han har också besegrat Odd Herakles många gånger tidigare. Båda startar från tillägg och nyckeln till segern kan ligga i vem av de två som kommer iväg bäst.

Bergsåkers banprogram finns här.