Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Elva hästar är klara för Elitloppet

Efter den strålande comebacken är Earl Simon inbjuden till det stora slaget på Solvalla. – Han är en stenhård häst som jag längtar efter att få se, säger Anders Malmrot, sportchef på Solvalla.


Det är drygt två veckor kvar till Elitloppet och under torsdagen blev den elfte hästen klar för sprinterloppet. Det är svenskägda Earl Simon (bilden), som tränas av Jarmo Niskanen i Frankrike. En väntad inbjudan efter Earl Simons strålande comeback under onsdagen. Han sprintade då ifrån konkurrenterna i storloppet Prix des Ducs de Normandie i imponerande stil. Segertiden blev 1.11,0 över distansen 2450 meter på banan i Caen och efter loppet sa tränaren Jarmo Niskanen att de var intresserade av att vara med i Elitloppet. Så blir också fallet när inbjudan kom dagen efter.

Sexårige Earl Simon tog karriärens största seger i Prix Octave Douesnel 2018 och på meritlistan finns även en tredjeplats i Europaderbyt bakom vinnande Villiam. Säsongen 2018 är stjärnhästens bästa då han sprang in över fem miljoner kronor. Earl Simon är uppfödd av Gunnar Sundbaum, ägs av Ecurie Skytten och har vunnit 15 lopp på 33 starter.

– Han var formidabel i Caen och förstärkte verkligen mitt intryck av honom, säger Anders Malmrot.

Avvaktar med nästa inbjudan till 23 maj

Därmed är elva hästar inbjudna till Elitloppet söndagen den 31 maj. Solvallas sportchef meddelar redan nu att det inte kommer att bli fler inbjudningar förrän Gulddivisionens final i Gävle den 23 maj där vinnaren är direktkvalificerad till Elitloppet. De fyra sista platserna kommer sedan att bjudas in först efter det loppet och fastställas söndag 24 maj.

– Jag vill ha alla förutsättningar klara när jag ska välja ut de sista hästarna. Därför kommer jag att avvakta alla intressanta hästars prestationer, så att jag har ett fullständigt beslutsunderlag, innan nästa inbjudan kommer, säger Malmrot.

Inbjudna hästar till Elitloppet 2020:

Vivid Wise As (Italien), Elian Web (Finland), Chief Orlando (Finland), Attraversiamo (Sverige), Tae Kwon Deo (Sverige), Missle Hill (Sverige), Looking Superb (Norge), Makethemark (Sverige), Coktstile (Italien), Sorbet (Sverige), Earl Simon (Sverige).

Michael Carlsson, Kanal 75

Publicerad den 15 maj 2020. kundtjanst@travsport.se