Foto: Malin Albinsson, TR Bild

En kung och en drottning

Tillbaka på tronen. Aetos Kronos (bilden) kämpade ner Don Fanucci Zet i en härligt rivig upplaga av Kungapokalen. – Han är en sann champion, sade tränaren Jerry Riordan.


På förhand var det ett av de häftigaste fyraåringslopp som körts i Sverige. Trots att favoriten Green Manalishi galopperade direkt så blev Konung Gustaf V:s Pokal en härligt fartfylld tillställning med en rafflande upplösning. Detta sedan Örjan Kihlström -  precis som han gjort ett par timmar tidigare -  utnyttjat galoppen till att oväntat riva åt sig ledningen, här bakom Don Fanucci Zet. Fältets minst rutinerade häst avslutade snabbast av alla i uttagningsloppet och visade nu att han kommit till kulltoppen för att stanna. Trots att utvändige Upstate Face uppvaktade våldsamt på sista bort långsidan verkade Kihlström mest koncentrerad på någon annan häst då han gång på gång vände huvudet bakåt för att titta ner i kön. Och det var kanske inte så konstigt. Det var ju Kihlström som kvalade in Aetos Kronos till finalen och tvingades göra valet vilken häst han skulle köra i finalen. Den dubble världsrekordhållaren hade istället Johan Untersteiner i vagnen och det var mellan dessa två det skulle stå upploppet ner. Allra sista biten före mål kämpade sig Aetos Kronos förbi och visade att han är tillbaka på kulltronen som han hade i bergsäker besittning under förra sommaren -  innan han snöpligt galopperade som storfavorit i Svenskt Trav-Kriterium.

Vet var mållinjen ligger

Tränaren Jerry Riordan uttryckte på förvåning både över Kihlströms val och att hans häst inte var favoritspelad i loppet och visade sig nu få rätt.

– Hästen vann tre Grupp 1-lopp i och gick världsrekord i fjol. Han hade lite otur efter det, men hästen har alltid varit densamma. Han är en sann champion. Idag var han lite mer avslappnad än vi ville, på gränsen till lat, men Johan gav honom en perfekt resa och han vet precis var mållinjen ligger, förklarade Riordan om hästen som är uppfödd av Antonio Carraretto, en av Italiens främsta uppfödare i modern tid som numera riktar sin verksamhet nästan helt mot Sverige.

– Jag har känt Antonio sedan länge och när ägarna, Jeff Snyder och hans son som ägt väldigt många framgångsrika passgångare i USA, ville satsa på Europa så sökte de hästar där. Det började med Treasure Kronos, sedan Vanquish Kronos och nu den här. Jag kände tidigt att Aetos var en "Hell of a horse", förklarar Jerry Riordan.

Stolt pappa nära dubbel

En annan uppfödare av rang är Stall Zet där Daniel Redén förädlat många USA-importer till superstjärnor. Hard Livin nådde aldrig de högsta höjderna på tävlingsbanan i Sverige, men har revanscherat sig i avelsboxen. Efter att ha fått se sin dotter Diana Zet ta hem Drottning Silvias Pokal så var en dubbel nära. Sällan har en förlorare varit så nöjd som Redén kort efter målgång:

– Vi snackar lilla Fanucci mot världsstjärnor av alla former och han bara krigar hela vägen in. Jag är så glad. Han är valpig, men idag såg han ut som en elitloppshäst. Vilken häst för framtiden, utbrast Redén som dessförinnan alltså kunnat räkna in dagens första stora titel.

Bäst när det gäller har nämligen blivit devisen för Diana Zet. När invändiga hoten Alaska Kronos och Dontlooseallmoney galopperade gällde det bara att hålla ut favoriten Ganga Bae för att nå den åtråvärda ledningen i Drottning Silvias Pokal. Det lyckades varpå Diana Zet och Örjan Kihlström gjorde precis som i Svenskt Trav-Oaks och försvarade sig envetet till ännu en miljoncheck, ansatt sista biten av överraskningarna Tonique och Great Diva Sisu.

– Otroligt. Jag hade feeling för att hon skulle vara mycket bättre idag. Hon har haft en konstig kurva eftersom och drabbades av en riktig infektion i en tand och tappade några veckor, det är inte bra i en vinterträning. Det var väldigt sega ben i första starten, men hon steppade upp i jobben inför det här var hon tillbaka. Det var synd på galopperna, men så är det i racing och min häst gjorde det bra. Hon kommer att vara ännu bättre med det här, förklarade Daniel Redén.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerad den 9 maj 2020. kundtjanst@travsport.se