Foto: Svensk Travsport

Stort intresse i travvärlden för ett annorlunda Elitlopp

Elitloppshelgen är inte bara ett av Sveriges största återkommande sportevenemang utan också den svenska travsportens fönster mot världen. Intresset för årets Elitlopp är trots coronaepidemin mycket stor såväl i Sverige som internationellt. På söndag avgörs loppet inför tomma läktare och för första gången körs finalen halv nio på kvällen.


Under Elitloppet förra året visste jag att jag skulle börja jobba för Svensk Travsport. Det var inte första gången på Elitloppet för min del men det var ändå med lite nya ögon jag var där. Vädret var uselt, men det som slog emot mig var sammanhållningen, stämningen, känslan och stoltheten som genomsyrade folkfesten. Det tårfyllda avskedet av Readly Express var också något som gjorde ett starkt intryck på mig.

Nu ser jag fram emot ett nytt men annorlunda corona- och tv-anpassat Elitlopp. Kommande helg kommer Kanal 75 med 21 kameror förmedla travsport i världsklass i över 16 timmar. Hur många miljoner människor som följer sändningarna är i allra högsta grad en berättigad fråga. Totalt 18 länder har anmält intresse att visa kampen när 16 av världens bästa hästar gör upp i försök och final på Solvalla.

Förutom Sverige sänds Elitloppet i Australien, Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Malta, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Storbritannien, Sydafrika, Tyskland, Ungern, USA och Österrike.

Jag är övertygad om att det internationella samarbetet inom travsporten har en stor potential att utvecklas till något ännu mycket bättre och evenemang som Elitloppet kan visa vägen.

En unik möjlighet för travsporten

Under coronakrisen med så mycket inställd annan elitsport har självklart intresset för travet vuxit. Antalet som tittat på travet i tv och andra kanaler har ökat rejält. Tävlingarna når en bred publik och har stor betydelse för att skapa intresse för travsporten. Utan publik saknas förstås en grundläggande dimension i all arenasport, men ändå är trav mycket väl lämpad som tv-sport. Vi vet inte hur ett långvarigt publikstopp förändrar folks beteendemönster men som jag har sagt förut, jag tror mycket på att det går att kombinera en fysisk och digital värld – men vi behöver ge människor helt olika upplevelser.

Elitloppet är också en betydande mediehändelse. En bra bit över 300 journalister och fotografer brukar vara på plats, men i år blir det annorlunda av kända skäl. Solvalla skapar ändå möjlighet att kunna göra ett bra jobb genom att öppna ett digitalt pressrum. Bevakningen av Elitloppet kommer bli speciell med extra satsningar från Kanal 75 men även Travronden och till och med Little Jinder kommer hålla alla sofftittare sällskap.

Elitloppshästarna i övervakningsstall

Svensk Travsport har stärkt antidopningsarbetet påtagligt de senaste åren – och Elitloppet hanteras nu i år på ett helt nytt sätt. I veckan skärptes påföljderna när det gäller överträdelser vid drivning med start 1 juni - enhandsdrivning ska inte förekomma i svensk travsport. Hästvälfärdsavdelningen har inte som tidigare väntat in startlistorna utan i år förtestat hästar redan i inbjudningsstadiet. För första gången kommer elitloppshästarna samlas tidigt på söndag morgon i ett särskilt övervakningsstall. Varje deltagare följs av vår personal, väktare och kameraövervakning under hela dagen. Reglementet ger oss utrymmet att ta prover på hästarna fram till en timme före start.

Vi fryser även in många dopningsprover. Det ger oss utrymme att under kommande fem år ta fram prover och på nytt kontrollera att hästar tävlat utan förbjudna substanser i kroppen. Ett starkt vapen att ta till när analysmetoderna hela tiden utvecklas.

Travsportens vision – som jag känner starkt för - är ”Världens bästa travsport attraktiv för alla, med travhästen i centrum”. Den visionen förpliktigar och ställer krav på oss alla.

Förra veckan kommunicerade vi bokslutet, som speglar ett tufft 2019 präglat av omställningsarbete och den nya spelmarknaden. Förutsättningarna att nå ett resultat i balans 2020 är goda och nu kan fokus riktas om mot en framtid där den svenska travsporten når en samsyn om hur vi ska bli bättre och starkare tillsammans. Jag är övertygad om att vi som alla andra verksamheter behöver vara i ständig utveckling och förbättring. Om vi kan förena travsportens starka passion, engagemang och förankring i hela Sverige med affärsmässighet, sammanhållande kraft och tillväxtfokus – då kan vi få till en oslagbar kombination. Och det behövs i en tid när konkurrensen om människors tid och pengar är stenhård.

/Maria

Publicerad den 28 maj 2020. kundtjanst@travsport.se