Foto: Maria Holmén, TR Bild

Racing Mange tog elitloppsplatsen

Han skrällde hem Elitloppet 2011 med Brioni. Nu har Joakim Lövgren chans att upprepa bedriften. Racing Mange gasade hem ”Vägen till Elitloppet” via en rivstart till ledningen. – Nu fick Mange chansen och han tog den och det känns jättebra, sade Joakim Lövgren sedan han kört året snabbaste lopp i Sverige.


Friskt vågat, halva loppet vunnet. Joakim Lövgren satsade allt på ett kort och eldade till ledningen med Racing Mange i det sista kvalet till Elitloppet.

– Man vet aldrig riktigt med dagsformen, ibland kan hästarna få till katapultstarter. När det var 50 meter kvar till start drog jag norsken, sedan fällde ner hjälmen och smackade. Jag fick lite feeling. Jag tänkte att jag förlorar hellre från ledningen än att sitta i tredjespår i sista sväng, förklarade Lövgren det taktiska drag som fixade elitloppsbiljetten sedan sjuåringen försvarat sig heroiskt mot stona Conrads Rödluva och Billie de Montfort i en rafflande slutstrid.

– Mange har visat så många gånger att han tömmer sig i loppen, att även om han inte vinner så har han inga krafter kvar. Det är en stenhård häst och han hjälpte mig sista biten, fortsatte Lövgren som när han vann Elitloppet med Brioni också tog vägen via en start i Gävle.

Nöjd förlorare

Den gången räckte det inte till seger i generalrepetitionen, men en vecka senare stod Lövgren framför publiken på E-läktaren på Solvalla och upplevde sin största stund som idrottsman.

Om Racing Mange kan göra om det återstår att se, men lördagens prestation innebar att den forne unghäststjärnan nu tog det definitiva steget in i yppersta eliten och kommer att vara en av de 16 på startlinjen i det första Elitloppet som körs utan publik.

Segertiden 1.09,7/1 609 meter autostart är det snabbaste som travats på svensk mark under 2020 och samma tid noterade tvåan Conrads Rödluva, vars tränare Daniel Redén redan har tre hästar med i Elitloppet och kunde glädja sig trots den knappa förlusten.

– Det blev perfekt för henne, hon fick öppna upp sig från start och sprang så fort hon kunde. Man får tänka på att det var första gången hon mötte så här bra hästar. Hur bra kommer inte det här bli i framtiden, frågade sig Redén som bara minuter senare officiellt tackade ja till Elitloppet med landets största travstjärna Propulsion.

Robin Johanson, Kanal 75

Publicerad lördag 23 maj 2020. kundtjanst@travsport.se