Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Svenska Travligan (STL) till Gävle

På lördag gästar STL Gävle och man bjuder bland annat på ”Vägen till Elitloppet” – där segraren erbjuds plats i Elitloppet. Två ston tycker vi är extra intressanta och det är fransyskan Billie de Montfort och Conrads Rödluva.


Vägen till Elitloppet (lopp 10) är en Gulddivisionsfinal med 300 000 kronor till segraren. Klockan 18.20 släpps hästarna iväg med bilstart och 1 609 meter senare vet vi vem som vann.

Billie har spurtat bra i två starter här i Sverige. Hon är startsnabb, har bra läge och körs av Björn Goop som nu har det där extra flytet. Rödluvan är oprövad i dessa sammanhang men hon bara vinner och vinner, tränar dessutom extra bra för dagen och gör här en intressant start. Visst hon har inte tidigare startat från vare sig spår ett eller på kort distans – men en klasshäst brukar inte ha problem med det. Vi har lyft fram två hästar men det finns många som vill visa sig på styva linan här.

Bröderna Magnus A Djuse och Mats E Djuse har i stort sett hela året legat bredvid varandra i allsvenska kuskligan. När detta skrivs har Magnus 60 segrar och Mats 67 segrar. På lördag möts de i Diamantstoet (lopp 6) som också är ett ungdomslopp. Magnus har Lady Youline och Mats kör Arbiggan från springspår. Låter som två toppchanser. Kanske ligger de bredvid varandra även när mållinjen passeras på lördag. Frågan är om de har någon före sig och vem av de två som är först?

Apropå ligor. Just nu leder Björn Goop både kusk- och tränarligan för STL-loppen. På lördag kan han såklart vinna med Billie. Men har han någon mer chans? Ja kanske två. Ett kallblod och ett varmblod. Vi tar den kalla först.

I Gunnar Wallbergs Minne (lopp 8) kör Björn Prins C.K. som ska försöka hålla undan 20 meter för en flock bra nordisar där Sprang Viktor och Björn Karlsson kan vara ett motbud. Björn (Karlsson) har vunnit loppet förut (2015 med Tangen Haap). Ett annat kan vara Gott Klirr och Mats E Djuse. Den hästen delägs för övrigt av Åke Svanstedt.

Björn Goop varma chans finns i Silverdivisionen (lopp 9) där han åter lånar Figaro Vici av Jörgen Westholm. Hästen har många plus, men läget inte det bästa. Hur man än kör så är dock hästen med där framme till slut. Kan han slå Valley Brodde?

I Bronsdivisionen (lopp 5) kommer Love You-sonen Vikens High Yield ut som favorit. Han har tre raka segrar nu och var ruskigt bra senast på Åby. Är han lika bra denna gång blir han svårstoppad.

Två tränare som har relativt nära till Gävle  har de mest betrodda hästarna i Klass II (lopp 11). Vi syftar på Magnus Träff (med Bollnäs som hemmabana) som startar Arabesque och Fredrik Linder (med Romme som hemmabana) som anmält Expensive (bilden). Båda har genrepat med seger.

Återstår Klass I (lopp 7) som ser öppet ut. Eller är Meritt bara bäst?