Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Svenska Travligan (STL) till Mantorp

Mantorp i Östergötland bjuder på sport av bästa kaliber när man på lördag serverar ett antal STL-lopp samt Ina Scots Ära med bland andra Ecurie D. och Power.


Ni kommer väl ihåg Ina Scot? Hon vann 31 raka segrar och massor av unghäst- och storlopp. Dessutom Prix d’Amérique 1995. Ina var en Mantorps-häst och när hon gick bort så begravdes hon i vinnarcirkeln på banan. På lördag körs ett lopp till hennes minne (lopp 7) och segraren belönas med 250 000 kronor.

Favorit till de pengarna är Ecurie D. Hästen är uppfödd i Frankrike (Dubois), tränad av en norrman (Hamre), körd av en svensk (Goop). Ecurie D. importerades från Danmark till Sverige ifjol och är numera svenskägd. Nu obesegrad i åtta lopp. Infinitif-sonen har klarat av årsdebuten och nu går han ut i ett tuffare gäng. Power är en av tuffingarna. Han vann som bekant Svenskt Trav-Kriterium ifjol. Så sent som i lördags var han fyra i Konung Gustaf V:s Pokal på Åby. Power lottades till spår 11 och Ecurie D. till 12!

I Gulddivisionen (lopp 10) heter favoriten Chief Orlando. Hästen var tvåa i Sweden Cup ifjol och sista söndagen i maj startar han i Elitloppet. I senaste starten vann han The Onions lopp på Solvalla på 1.09,8ak. Nu laddar han upp inför Elitloppet genom att gå ut i Gulddivisionen i ett långlopp där han fått ett bra läge. Kan Handsome Brad, Racing Brodda, Gareth Boko eller Dreammoko fälla finnen?

Björn Goop (bilden) brukar trivas på Mantorp. 2015 var han champion där. Och via två segrar den 8 oktober 2018 på just Mantorp blev han den segerrikaste svenske kusken någonsin. Nu kommer han till banan med en hel flock hästar med bra chanser.

I Klass I (lopp 5) har han en bra chans med Gazza B.R. Toppstammad häst som vunnit hälften av sina lopp. Har vunnit över kort,  men trivs bra över längre distanser. Senast vann han över 2 640 meter, nu är det ett halvvarv längre. Men Emoji (tvåa i danska kriteriet) och Exaudio Vici (med fem raka segrar) är så klart bra hästar.

Även i Silverdivisionen (lopp 6) har Goop en bra chans och åter från bricka ett. Nu med Vincero’ Gar som han nyligen fått i träning. Hästen har inte startat sedan i mars men vann både för sulky och under sadel i Paris i vintras. Har startat här i Sverige tidigare och är en toppchans. Spåret kan dock vara ett minus.

Goops chanser är inte slut än. I Diamantstoet (lopp 8) selar han ut ytterligare en toppchans från egna träningsstallet. Denna gång i form av Karamel Hill. Hon var bra i senaste starten uppe i Umeå och nu har hon springspår på tillägg.

Tredje starthästen med nummer 1 har Björn i Bronsdivisionen (lopp 11). Zap Di Girifalco var bra i debuten i Örebro för Björn sist. Före i mål då var dock Randemar R.D. och han är med igen. Dansken Staro McMillan blev vi förtjusta i redan när han var här och startade som 3-åring.

Återstår Klass II (lopp 9) som är ett öppet lopp.