Foto: Matilda Öhrman, TR Bild

Svenska Travligan till Åby

Åbytravet i steg efter steg fått till en anläggning som håller världsklass. På lördag presenterar de travsport i samma nivå. De bjuder nämligen på Konung Gustaf V:s Pokal och Drottning Silvias Pokal.


Damerna först. I Drottning Silvias Pokal (lopp 7) ska Jorma Kontio och startsnabba Ganga Bae försöka ta sig till ledningen utan att det kostar för mycket. Sedan hålla ett lagom tempo så att de kan försvara sig när de anfaller både invändigt och utvändigt till slut. Daniel Redén har två hästar i loppet. Alaska Kronos och Diana Zet (bilden), båda innanför Ganga Bae. Alaska var tillsammans med Tonique och Dontlooseallmoney försöksvinnare. Vilka hästar! En rund miljon väntar på segrande ekipage vid mål.

Samma förutsättningar råder i Kungapokalen (lopp 11). Medeldistans, auto och en miljon till segraren. Här var Osterc, Aetos Kronos och Click Bait försöksvinnare. Men många tror att ”tvåorna” Power och Green Manalishi också segerstrider.

Algot Scott är en av många hjältar från förr. Häromåret valdes han in i Hall Of Fame. På lördag körs hans minne i form av Gulddivisionen (lopp 10). Här finns Billie de Montfort (Björn Goop) och Cyber Lane (Johan Untersteiner) med. Senast de möttes var i Paralympiatravet där de var tvåa och trea. Är de etta och tvåa denna gång? Och i vilken ordning?

Björn Goop har också en mycket bra chans i Diamanstoet (lopp 3) med Rexine som i år har sex segrar på sju starter. Så sent som i mars så vann paret ett STL-lopp i Halmstad, så hon har visat att hon har klass. Femtespåret är ingen hit men hon har kapacitet att vinna även om starten blir lugn.

Klass II (lopp 4) körs denna gång över mastiga 3 140 meter. Matteo har gjort det bra i år och han har samma resultat som Rexine. STL-debut nu och han får då tampas med sådana som Västerbo Imtheman och Dwayne Zet.

I Silverdivisionen (lopp 9) vimlar det av bra hästar. Harran Boko är en och han är nu ute efter revansch. Stall Lugauer selar också ut Night Brodde som är snabb ut. Lägg därtill Island Life, Nicky Flax och Wild Love och bilden blir mer komplex. Vem gör det vinstgivande draget?

Bronsdivisionen (lopp 5) är ett långlopp. Fleet Admiral tävlade i Amerika för Jimmy Takter under 2018 och gick 10,7ak som bäst. Här i Europa har han bara startat på längre distanser och gjort det bra då han vunnit fem av tio lopp. Bra läge här. Nero Maximus radar upp starka insatser liksom Enzo Am.

Återstår Klass I (lopp 6) som är en öppen historia.